Linnéuniversitetet

XML-projekt – Väderkollen

XML-logoFörra läsperioden bestod av kurserna XML och ASP.NET MVC. Jag lade ner mer tid på XML projektet än den andra kursen och tänkte gå igenom vad vi gjorde i denna kursen.

Lärare för kursen var John och @leitet och det skötte dom med bravur och är lärare som hela tiden är up-to-date och hänger med och vill utvecklas. Vilket är väldigt viktigt eller snudd på ett måste för att kunna undervisa i ämnen som konstant ändras och förbättras.

Det började med det grundläggande för att skriva XML och hur det är uppbyggt och sedan var första labben XSLT som man skriver ”mallar” för hur XML ska skrivas ut och hanteras.
Det följdes upp med att en labb med XSL-FO och DTD. XSL-FO var ganska klurigt att bemästra om du frågar mig och jag hade ganska stora bekymmer med det och det använder man sig för att generera PDFer med. Man skriver en mall för hur XML ska formateras och skrivas ut i PDFerna. Vi skulle alltså skriva en mall som passade alla Shakespeares pjäser så oavsett vilken pjäs med XML man laddade så skulle det komma ut på samma sätt. Detta tillsammans med DTD där man skriver hur standarden ska se ut i dokument och styra upp dess ramar.
Nästa uppgiften bestod av XML Schema där man skriver också ett dokument som validerar XML som kommer in och se om den följer standarden som man har satt upp.
Sista uppgiften som var den roligaste var en Mashup, det vill säga att man använder sig av befintliga sidors APIer(data) och skapar en nya sajt med hjälp av deras information.

Väderkollen

vaderkollenJag valde att satsa på en minimal design för att fokusera på innehållet istället. Min uppgift blev Väderkollen som en vädertjänst som hämtar städer ifrån Geonames.org för att sedan slå upp de emot YR.no. Det var ett grundkrav tillsammans med om det bara fanns en stad på det namnet man valde så skulle man komma direkt till den sidan med väderinformationen. Annars skulle det presenteras i en lista och på första sidan skulle man kunna bläddra igenom Sveriges län och välja stad där genom och denna listan skulle genereras emot Geonames.org och fick inte sparas nere någonstans. Ett annat krav på tjänsten var att det skulle cacha data när man sökte på det. Det vill säga så man inte ligger och göra uppslag mot YR.no hela tiden. Det är ganska onödigt också när du ändå inte uppdateras så ofta så är det onödigt att hämta det på nytt igen. Jag valde att ställa in att cacha i sex timmar innan den hämtade ny information.
För att få ett högre betyg så skulle man utveckla tjänsten och då tänka till själv gärna med fler APIer eller liknande. Jag valde då att lägga till de tre senaste tweetsen från Twitter.com till orten du sökte på och även fem senaste bilderna från Flickr.com. Även en karta ifrån Google Maps fick lite plats och små saker, men även en auto-complete funktion på sökningen som gör det enklare för användare att hitta de den söker på.
För att underlätta för användare valde jag även att lägga till att på förstasidan slår jag upp användarens IP och får fram positioneringen och presenterar vädret där ifrån direkt för användaren, men du har även möjlighet att ställa in en statisk stad/ort för förstasidan om du vill genom att välja ”Spara för förstasidan” när du kommit till din ort.

Är väldigt nöjd med mitt resultat av tjänsten och det är min första egna Mashup jag har gjort själv så en klapp på axeln till mig själv för ett bra utfört arbete.

Kan summera det hela med en riktigt bra kurs med bra moment som ger bra grundläggande kunskaper i ämnet XML som bara blir större och större.

Kolla in slutresultatet av Väderkollen och skriv gärna en rad om vad ni tycker om den och vad som skulle kunna göras bättre.

Webbprogrammering på HIK hänger med

Jag läste Johan Leitet’s senaste inlägg och det handlar om att nu senaste när dom skulle sätta sig ner och planera en ny kurs för Webbprogrammeringsprogrammet på Högskolan i Kalmar. Om man ska summera det hela så var det så att dom kände att det saknades eller rättare efterfrågades en kurs i hur man t ex använder ftp, webbhotell hur det fungerar, domänhantering och liknande. Det började med att dom satte sig ner på det sedvanliga sättet började skissa funderingar på whiteboarden. Men det är svårt att få med allting och vad det är som skulle behövas. Då fick dom den briljanta idéen att varför inte verkligen fråga dom som ska eller möjligtvis ska läsa kursen vad dom skulle vilja lära sig, alltså ta upp en studentdialog och få direkt feedback. Genom detta sätt sätta en kursen som verkligen efterfrågas.

Detta i min åsikt är alldeles briljant! Visst det finns studentråd och utvärderingar av kurser, men detta måste ju vara ett perfekt sätt att kombinera och få ut så mycket som möjligt av en kurs.

Hur gjorde dom då? Jo, vårat underbara samhälle är numera utrustat med en massa underbara sociala tjänster som man snabbt och enkelt kan nå ut till bred publik eller mer specifik. Detta är ju numera bara ett par knapptryck borta och varför inte använda det om det finns? För det är ju mera och mera åt detta hållet det går och kanske tanken när tjänsterna skapades.

Dom twittrade om det och snabbt fick dom gensvar och detta ledde till att dom skapade en ny ”våg” i Google Wave och bjöd in en del lärare och elever. Detta gjorde att dom snabbt och enkelt kunde dela med sig av idéer och funderingar på ett mycket effektivt sätt. Som om inte detta vara nog så använda dom även Adobe Connect Pro, som är ett ”konferens”-verktyg där man bland annat kan dela sin skärm vilket man nu gjorde så att alla kunde följa ”vågens” utveckling och även vara med och bidra med önskemål via chatt (värt att tilläggas är att distansstudenterna på Webbprogrammeringsprogrammet redovisar genom detta verktyg vilket är mycket smidigt och uppskattat).

Detta sätt att jobba tycker jag ska premieras och även ge en eloge. De visar att man hänger med i utvecklingen och att man vågar och vill. Jag tror på detta sättet att jobba och kommer det fortsätta så kommer ännu fler att söka just utbildningen i Kalmar då man visar att man är up-to-date och framförallt att man hänger med i utvecklingen och hela tiden strävar efter att bli bättre och leva upp till studenternas förväntningar och mål.

Läs inlägget ”Google Wave, Adobe Connect Pro och lite twittrande” som fick mig att skriva denna post.

Terminslutet närmar sig

Nu är det inte mycket kvar av mitt första år på Webbprogrammeringsprogrammet, Högskolan i Kalmar. Sitter just nu med ett ASP.NET projekt som ska vara klart nästa vecka.  Naturligtvis så började man senare än vad man hade velat. Har nämligen suttit med ett nytt eget projekt som jag tror mycket på, men det får jag anledning att återkomma till i senare poster. Mitt projekt i ASP.NET och Databasteknik I är att jag ska göra en microblogg för lärare och elever. Tanken varför jag valde det var för att jag vill komma på ett ”roligare” och enklare sätt att kommunicera än ett traditionellt forum. Det har gått över all förväntas än så länge då jag har åstakommit ett enklare login och sedan kan man skriva meddelande och svara på dom. Jag har blivit tvungen att skala ner min applikation pga tiden, men jag har tänkt att man ska kunna ändra användareuppgifter och följa andra personer och kurser.

Annars så händer det inte så mycket annat i mer än att man hänger på kontoret om dagarna och har träffat mycket nya intressanta personer på inkubatorn och fått presenterat vad det är dom gör.

Linnéuniversitetet har släppt en preview av vad som skulle kunna vara den nya hemsidan för ihopslagningen av Högskolan i Kalmar och Växjö Universitet på lnu.se. Den faller inte mig i smaken alls och ingen annan här på kontoret. Känns som dom har försökt att vara inovativa och nytäkande, men tycker inte alls att dom har lyckats med det. Personligen tycker jag att en hemsida för ett universitet ska vara lockande, lättanvänd och gärna med med mycket talande bilder. En förstasida ska man snabbt kunna få den vanligaste informationen eller iallfall kunna komma till den. Det ska vara ett genomarbetet tänk både vad det gäller färger, typsnitt och upplägget i helhet. Något som jag tycker att dom inte har lyckats fånga alls. Men som sagt det verkar bara vara en preview för att få feedback och den har ju inte varit så bra så det ska bli intressant och se vad som kommer i nästa ”utkast”.

Vi hittade även ett spel här på kontoret och det blev genast en tävling av det hela. Tangentbordsträning – det går ut på att man ska skriva A-Z så snabbt som möjligt och det var jämt till en börja med och folk slog varandra titt som tätt. Jag hade rekordet på 3,555 och det kändes stabilt och snudd på oslagbart, men det är då Falken kommer in i bilden och ska testa lite. Han sitter i och för sig en hel dag med det men nu har rekordet på 2,31. Så vi har lagt ner den tävlingen, det var inte roligt längre. Jag menar vad är det för status att vara bäst på det?

Jag känner att jag svävade ut från ämnet som var tänkt att skriva om och att det blev aningen rörigt, men det bjuder jag på. Slänger in lite bilder som är tagna med mobilen sen senaste posten.

Joacim köpte en cykel och fick en Mac på köpet.

Joacim köpte en cykel och fick en Mac på köpet.

Jocke är som ett litet barn på julafton när han packar upp sin nya ögonsten

Jocke är som ett litet barn på julafton när han packar upp sin nya ögonsten

Falken checkar in på kontoret för första gången. Se så glad han är.

Falken checkar in på kontoret för första gången. Se så glad han är.

Style By Jocke! Är Jocke den nya trendsättaren. Kolla in hans snygga "skor"

Style By Jocke! Är Jocke den nya trendsättaren. Kolla in hans snygga "skor". Det är äkta koskinn kan ska tilläggas.

MSDN Live och uppdatering av kontoret

MSDN Live besöker Kalmar

MSDN Live besöker Kalmar

Idag har jag suttit på förläsning med MSDN Live hela dagen. Det har varit intressant då dem gick igenom b la ASP.NET MVC, Silverlight, XAML, XNA och Visual Studio igår, idag och imorgon. Det var grymt duktiga föreläsare som visste vad dem snackade om. Men är dem inte lite väl insnöade på just deras grejer? Visst det är deras jobb och så, men det är precis som om dem inte ger några andra program, verktyg eller operativsystem en chans bara för att dem ser deras egna och dem är bäst – så är det bara!
Visst mycket som dem visar och så ser ju jätte bra ut och flashigt, men ibland så känns det inte så genomtänkt utan dem slänger bara in så mycket funktionalitet som möjligt utan att riktigt tänka till och tänka på användarvänligheten och vad som händer i bakgrunden. Hur sökmotorvänligt blir saker som automatgenereras egentligen?
Lite coolt är det ändå att dem kallar sig evangelister inom områdena dem är grymma på.

Anderas har en fundering runt dagen:
”Har Microsoft för många förkortningar? dsl, msil, xaml, wpf, wcf, wfc, mvc, xna, mef, tfs, vpc, wsdl, wcfwf, wf, hsls”

Andreas summerar ASP.NET MVC med följande:
”Jag är inte imponerad. Det är inte någonting som ändrar min uppfattning om ASP.NET. Blir bara ännu mer kär i Zend Framework.”

I övrigt så har Joacim numera fått en nya titel i form av ”Devigner” vilket är en förkortning av orden Developer + Designer. Vilket han behärskar mycket bra båda sakerna. Fusk!

Annars på kontoret så fixat jag och Andreas kabelhärvor igår kväll då vi satte i förgreningsdosor under borden så vi ska slippa alla sladdar som ligger och förstör det estetiska på vårat kontor. Det blev riktigt bra.
Vi har även fått en egen skrivare inne på kontoret då vi inte har kunnat koppla in oss på nätverket för att HELP DESKEN inte har varit så samarbetsvilliga och inte tillät oss att koppla in en router. Så där av så kommer vi inte åt den gemensamma skrivaren så därför var vi ju tvungna att kolla så att alla funktionaliteter fungerar som det ska.

MSDN Live

Vårat otroligt snygga kontor "utan" sladdar. (Vi hjälpte Jocke)

Vårat otroligt snygga kontor "utan" sladdar. (Vi hjälpte Jocke)

Våran nya skrivare fungerar som den ska!

Våran nya skrivare fungerar som den ska!

Slutspurt i Webbteknik I

Kände att jag var tvungen att ta en liten paus från mitt javascript labbande. Klockan börjar krypa fram emot 3 och jag har många timmar kvar. Jag skulle redovisat min slutuppgift i Webbteknik I idag egentligen, men jag hade inte hunnit så längt jag hade hoppats så jag fick uppskov en dag. Det var väldigt generöst må jag säga. Så nu måste jag verkligen ta på vara på den chansen och försöka skriva dem två extra funktionerna till min ”PowerDesktop”. Jag kommer att posta länk så fort jag känner mig klar.

Jag hade egentligen inte satsat på högsta på betyg på denna uppgift till att börja med då jag började en vecka efter alla andra. Då jag satt med ett jobb i företaget (vilket betalade av sig bra i form av en ny ? MacBook).
Förstod mig inte riktigt på det här med objekt orienterat. Man skulle här ifrån till den och använda sig av den konstruktorn till den, men inte till den andra och samtidigt så skulle man hålla koll på ”this” och vad den refererade till. Ett elände.
Men ju längre jag har suttit med det och slitit mitt hår så har jag till slut lyckats komma väldigt långt och ligger faktiskt på gränsen upp till en 5:a så det känns dumt att inte slita av sig det sista håret och försöka hänga sin första 5:a.
Nu vill jag ha lite utdelning för allt slit!
Fast jag ska inte påstå att det har varit jobbigt utan väldigt givande och jäkligt roligt och bra upplägg på kursen. Kommer ta med mig mycket nyttig kunskap här ifrån.

För övrigt så höll jag på att åka dit för fusk på min första tenta. Så jävla klantigt!
I tisdags skulle vi ha tentamen i just Webbteknik I och vi fick ha med oss en referens bok till javascript som vi fick göra anteckningar i. Så långt var allting frid och fröjd. Kruxet var bara det att sen när ”tenta-tanterna” kom och skulle kolla mitt leg och studentkort så gick dem igenom boken och vad fann dem där? Jo, Nicklas hade varit så smart att han hade ju haft en lathund för regulära uttryck i den. Jag har haft boken med mig som referens litteratur i skolan och stoppade då i denna för att alltid ha den nära till hands.
Hade verkligen inte en tanke på att den låg där och det sjukaste var att jag hade suttit och skrivit anteckningar om olika WAP standarder längst bak och inte sett den då heller kvällen innan. Jag menar hade jag jag velat ha det med mig så hade jag ju lika gärna kunna anteckna det i boken, för det var ju ok.
Så nu fick jag istället sitta och svettas och se hela utbildning försvinna, disciplinnämnder och indraget CSN och en fin notis i tidningen.
Men jag hade en jävla tur för senare kom det fram att vi hade lathund till förfogande längst bak i tentan.

Jag fick minst sagt så jag teg, en puls på 200, illamående och sjukt ont i magen.
En sak som är jävligt säkert hädanefter är om vi får ha några hjälpmedel med oss på tentor så lovar jag att jag aldrig mer kommer glömma att gå igenom den så det inte finns något som inte får vara i den. Never more that fucking feeling!

Annat roligt att rapportera är jag klara Iterativ Mjukvaruutvecklings tentan och att jag gjort en nytt nyförvärv idag eller rättare sagt igår i form av en Apple Wireless Mighty Mouse. Fint ska det va.

Nehe nu ska jag fortsätta att bråka med min javascript.

Nya böcker i bokhyllan

Häromdagen så ramlade det två stycken paket, ett från Adlibris och ett från Bokus. Det var två stycken nya till skolan och en som jag beställde där över för eget intresse.

aspnetPro ASP.NET 3.5 in C# 2008ISBN: 1590598938
Nu är det dags att drag igång med ASP.NET i nästa läsperiod. Det ska bli spännande och lära sig mer om detta. Har aldrig varit i kontakt med det innan mer än att jag höll på lite med ASP på gymnasiet, men det har ju inga liknelse. Så det ska bli riktigt roligt. Samtidigt ska bli kul att få mer användning av C# som vi läste förra läsperioden. Tror saker och ting kommer falla lite mer på plats när man får använda det till annat än att bara skapa konsolapplikationer. Men det blir mustig läsning med en bok på 1498 sidor, men man kommer väl att använda den mer till referens än streckläsning.

databasmodelleringPraktisk databasmodellering – ISBN: 9144380011
Parallellt med ASP.NET kursen så kommer vi att läsa en kursen Databasteknik. Så till denna kursen så blir det denna underbara tilltalanade bok vid namn Praktisk databasmodellering från 1993. Men samtidigt så ska man väl inte dömma efter utseendet men det ser ju inte speciellt tilltalande ut, men jag tror den kommer vara riktigt nyttig att läsa. Att den sedan är från 1993 så tror jag inte det behöver vara så att man inte kommer lära sig det senaste. Personligen tror jag inte att det har hänt så mycket med just databasmodellering sen 1993. Så det kommer troligtvis vara en bra och givande bok. Nog inte fel att verkligen få grunderna i det. Det var ganska mycket bilder när jag bläddrade igenom den så dem 216 sidorna som boken består av tror jag kommer gå ganska snabbt att läsa igenom.

php
Beginning PHP and MySQL: From Novice to ProfessionalISBN: 1590598628
Detta var boken som jag valde själv. Har ju jobbat några veckor nu med just PHP med blandat resultat. Visst jag har lärt mig jätte mycket på denna tiden, men det är ju inte så mycket som man önskar att man hade lärt sig. Så därför så var det dags att införskaffa en ny bok till hyllan, men framför allt som nattlektyr.
Nu jäkla är det dags att lära mig det mer på djupet. Visst den senaste sidan jag gjorde var helt i PHP med listning av produkter och adminsystem och liknande, men man vill alltid lära sig mer och samtidigt när man lär sig själv så missar man mycket då man oftast gör på ett och samma sätt. Det sättet man lärt sig och känner sig bekväm. Då kanske det finns något som är bättre.
Jag har börjat att läsa boken nästan helt från början, men skummar igenom alla grunder och läser mer sånt som jag inte har sett tidigare. Det första intrycket jag får av boken är att den är mycket bra och kommer att ge mig mycket ny kunskap.

Annars är vi inne i ett slutskedde i två stycken kurser, Webbteknik I och Iterativ mjukvaruutveckling. Så nästa vecka är det dags för tentor i båda kurserna och det är ju knappast min starkaste sida. Gör saker och ting praktiskt går bra då man samtidigt kan få intelliesense och testa sig lite fram om man är osäker, men när man väl sen sitter där och ska göra provet och få ner det på papper så låser det sig och man kommer helt plötsligt ihåg någonting. Webbteknik I känner jag mig ganska bekväm i, men Iterativ mjukvaruutveckling den känns tung just nu. Jag ska villigt erkänna att jag lagt betydligt mer tid på Javascripten och tycker den är mycket roligare och kommer ha mer användning av den, men man vill ju alltid prestera. Sen har ju tyvärr den kurslitteraturen fått stryka på foten åt min nya PHP bok så vi får se hur väl det går på tentan.

Förväntningar på 2009

Jag har själv sagt till mig inte lämna några nyårslöften, men jag skulle kunna ge min syn på vad jag tror och hoppas om det nya året. Vad jag har förväntningar och mål.

Högskolan i Kalmar
De kurser som att kommer att avverkas fram till sommaruppehållet Webbteknik I(Javascript), Iterativ mjukvaruutveckling,  Databasteknik, ASP.NET 1.

Webbteknik I ser jag fram emot då jag ger mig in på nya marker, vilket egentligen allt är framöver. Men just javascript kommer vara användbart i många lägen och täcka upp i många situationer. Kursen i sig har ett mycket bra upplägg om man pratar med dem som läst den. Det kommer till största del bestå av objekt orienterat. Där bland annat slut uppgiften förra året bestod i att göra ett eget skrivbord med startmeny, ikoner, bildvisare och liknande. Det känns riktigt roligt och utmanande.

Interativ mjukvaruuteveckling har jag ingen koll på alls eftersom kursen är helt ny och det finns ingen information att hämta och ingen som riktigt kan ge några besked.

Databasteknik och ASP.NET 1 ska också bli riktig roligt att läsa och kommer att vara mycket givande. Dock så vet jag inte hur mycket man kommer använda det vi sida av skolan. Det är om man skulle jobba hos någon som har licenserna. Men vet man kanske fastnar totalt i det och skaffar sig det själv.

WebReady Solutions
Det är helt nystartat och det har inte hänt så mycket. Jag har mest köpt på mig lite domäner och sedan köpte in mig så att jag har mitt ”egna” webbhotell. Gällande webbhotell så känns det helt rätt. Visst kanske inte kommer ge så jätte mycket pengar, men det känns ändå rätt att sälja den tjänsten till sig själv och inte bjuda någon annan på det. Samtidigt tycker jag det ser bra ut ut mot kund också då man kan erbjuda på allting och gör det mer personligt. Samtidigt alla pengar är ju pengar och det kommer ju märkas om man får in en del kunder.

Vad gällande 2009 för mitt företag så hoppas jag få lite snurr på det och kunna vända så att jag går med vinst. Inte jätte höga mål, men samtidigt är man ju under utveckling och vet ju inte riktigt hur man kommer ta tills sig allt och då är jag hellre lite lugn med förväntningarna. Jag skulle väl kunna sätta upp ett mål att jag iallafall ska sälja 5-10 hemsidor och förhoppningsvis kunna införskaffa en MacBook till företaget.

Jag tillsammans med en kompis har startat ett par adsense sidor som jag/vi hoppas få lite snurr på och bringa in lite extra pengar. Det är helt nytt för min del, men väldigt roligt och jag/vi har ett par fler idéer som vi tänker utveckla under året.

Det är ju ändå studierna som går först.

Privat
Ett personligt mål är att läsa mer i år gällande litteratur utanför skolan.
Jag satsar även på att ta mitt första sommarlov sedan jag var 13 år gammal. Det har alltid varit sommarjobb för hela slanten på somrarna så visst något strö jobb måste jag väl ta för att hålla upp ekonomin, men till det stora hela så ska jag njuta av sommaren och ägna mig och egna projekt.

När jag var över i Mexiko så träffade jag en svensk familj som hade nyligen flyttat till San Francisco. Fadern i familjen har blivit erbjuden ett jobb som projektledare för X1 Xperia hos SonyEricsson som skulle öppna nytt i Silicon Valley. Fick bra kontakt med dem och fick stående injudand om att få komma och hälsa på dem när jag ville.
Så det hade ju varit riktigt roligt att åka över och hälsa på dem i sommar. Det är ju inte helt fel att det är Silicon Valley också så att man kan se alla de stora företagen och kolla och känna på atomsvären. Så tillåter ekonomi det så är det en sak som står högt upp på listan.

Vi är även ett gäng som är sugna på att köra en roadtrip med mina föräldras husbil.

Summering av 2008

Nu är det nytt år och nya möjligheter, men först så tänkte jag summera året som har gått.

2008 var ett år som inte riktigt blev vad jag trodde det skulle bli när det inleddes. Jag jobbade som stängselmontör när året började. Det rullade på som vanligt. Dock blev jag sjukskriven i mars för att jag haft problem med ryggen. Vilket som senare visade sig att jag hade en kraftig förskjutning i bäckenet och sned ländrygg som i sin tur ledde till inflammation i båda delarna. Så där man borta i 2 månader utan att kunna jobba eller spela fotboll eller något. Det var en tuff tid och faktiskt mycket deprimerande. Det var mycket jobbigare än vad jag någonsin hade kunna tänka mig. Man kunde inte göra det man vanligtvis gjorde och sen så gav läkare mig olika diagnoser och skrev bara ut smärtstillande. Det gick så långt att jag själv fick uppsöka special vård och bekosta den själv.
Men efter en tids rehab så kom jag tillbaka och började jobba igen. Det var en lättnad och börja syre sätta kroppen igen. Det var en pina att inte få underhålla kroppen under två månaders tid när man är van att hålla i gång kontinuerligt.

Jobbade på och visste inte riktigt vad jag skulle göra med mitt liv. Jag hade börjat tröttna på mitt jobb. Jobbade fruktansvärt mycket. Det var slitsamt för kroppen och sen kändes det som om man inte fick betalt för det slit det var. Det var bara jobba, träna, äta och sova och det var inte det livet jag ville ha. Men vad skulle jag göra? Vad ville jag göra istället?

Sen den 5 augusti så fick jag ett mail från VHS med ämnet ”Antagningsbesked på studera.nu”.
Jag hade helt glömt bort att jag hade skickat in en efteranmälan till Webbprogrammering 120hp på Högskolan i Kalmar. Jag hade mest skickat in den då jag skulle vilja ta upp mitt gamla intresse om att göra hemsidor och vill lära mig mer grundligt och mer på ”riktigt”.
Men eftersom jag hade skickat in anmälan nästa två månader försent så hade jag inga som helst förhoppningar att komma in.
Så när jag loggade in på studera.nu så trodde jag att jag skulle mötas av beskedet att jag skickat in min anmälan försent och att dom därför inte kunde ta hänsyn till den. Så fel jag hade. Jag hade blivit antagen och jag skulle börja den 1 september. Nu var det snabb ryck som gällde.
Som tur var så bor jag i närheten av Kalmar så det slapp jag ordna med allt runt en flytt eller liknande. Samtidigt var jag tvungen att lösa det med mitt jobb. Men som tur var så hade jag en förstående chef. Så det löste sig bättre än vad jag hade kunnat hoppas.

Så den 1 september begav jag mig till Högskolan i Kalmar och jag var faktiskt nervös. Jag hade ju inte en aning om vilka jag skulle gå med och hur det riktigt var uppbyggt och jag hade egentligen inte någon vidare koll på någonting.

Men redan vid uppropet så träffade jag Joacim Ståhl som jag hade träffat under gymnasietiden då vi läste en bildbehandlingskurs tillsammans. Vi började hänga direkt med varandra och vi delade många intressen och syn på saker och ting.
Jag träffade en riktigt vän direkt. Sen att han är grym på webbprogrammering och har lärt mig jätte mycket om det är ju bara ett plus. Han är en riktig idé spruta som är riktigt rolig att jobba tillsammans med.
Jag träffade även Joacim Ståhls vapendragare Andreas Eriksson som har blivit en god vän som jag har mycket att lära av när det webbprogrammering.

Så med facit i hand så är det bland det bästa som har hänt på många år att jag kom in på Högskolan. Jag ser mer positivt på saker och ting och fått precis den utmaning som jag behöver i livet.
Jag har fått den push på vägen jag behövde när det gäller att starta mitt egna företag. Jag har kommit till insikt när jag träffat folk som håller på med detta att det verkligen inte finns något som inte går att göra. Det finns bara möjligheter och utmaningar inga omöjligheter.

Så jag ser verkligen fram emot 2009 och dess utmaningar både privat, som student och företagare.

Statuscheck på mina studier

Nu har jag studerat ett par månader på programmet Webbprogrammering på Högskolan i Kalmar och tycker det är dags att lämna en liten statuscheck på hur det har gått.

Webbteknisk introduktion
Denna kurs började vi med att läsa parallellt med Grafiska tillämpningar och väl grundläggande. Man börjar helt från scratch med att lära sig allt med taggar, divar och att skriva ren xhtml. Senare lades även CSS på och jag har hållit på med sånt här innan, men jag får ändå säga att det var nyttigt att gå igenom det igen. Man lägger ju gärna på sig olater och fick en lite knäpp på näsan. Men i övrigt en bra inledande kurs som lägger en bra grund att stå på.
Som slutprojekt i denna kurs gjorde jag och två klasskamrater sidan CSSReferens.se. Tyvärr så hade vi inte tiden att lägga in alla information som vill skulle ha velat. Men sidans struktur och så är klar.

Grafiska tillämpningar
Här fick jag något att bita i. Jag har ju hållit på att göra hemsidor och sånt innan, men just det här med design biten har väl aldrig varit min starka sida och därför också undvikt det, tyvärr.
Men detta var en riktigt bra kurs med en riktigt bra lärare som är lite av ett bibliotek gällande Adobes produkter.
Det inleds med Illustrator som jag aldrig tidigare har jobbat i, men fastnade snabbt för det. Ett mycket kraftfullt och roligt program att jobba i som man kan göra det mesta i. De uppgifter vi fick var att vi skulle göra var ett självporträtt och ett omslag till en serietidning.
Efter det så var dags att gå igenom Photoshop och man trodde ändå att man hade ganska god kunskap av det men så fel man hade. Man kunde ingenting egentligen.
Uppgifterna här blev en bild med Andy Warhol-stil eller Roy Lichtenstein-stil och en mockup av en webshop.
Sedan var det dag för Flash som jag aldrig tidigare har jobbat i och det var väl den tuffast av dom tre. Tyckte inte riktigt fungerade som det borde ha gjort och kan göras mer användarvänligt. Men man lärde sig det var bara att slita på.
Här blev uppgifterna att vi skulle göra en reklam banner till våran webshop och den sista uppgiften blev att man skulle göra webshopen interaktiv.

Mycket bra kurs som jag lärde mig mycket och fastnade speciellt för Illustrator som kommer bli en god vän på vägen.

https://jarnesjo.net/wp-content/uploads/2008/12/grafiska2.png

MDI – Människa dator interaktion
Har kommit igång ganska bra med kursen. Känns väldigt abstrakt och det är lite åt filosofi hållet vissa delar av kursen. Det är mycket hur man ska utforma en hemsida på bästa sätt. Vilka färger man ska använda och liknande. Men även utvärdering och hur man lägger upp utvecklingen av projekt och att man ska ta fram persona och användarescenarier och mycket utvärdering och metoder.
Den kommer nog ge mer än vad det känns som just nu. Då man kommer ha med sig det i bakhuvudet vare sig man vill eller inte.

Inledande programmering med C#
En mycket rolig kurs med mycket problemlösande. Även i denna kurs har vi en lärare som är riktigt duktig och kan svara på alla frågor man har.
Jag har aldrig programmerat något tidigare men så det är ju ett helt nytt tänk man var tvungen att sätta sig in i. Men jag får säga att det har gått ganska bra. Det rullar på men man skulle vilja att det skulle gå fortare att sätta sig in och man vill förstå allting med en gång, men efter hand så klarnar det mer och mer. Men man måste ge det tid. Sitter man för mycket så börjar det lätt gå runt när det är klasser, objekt, metoder, egenskaper och konstruktorer till höger och vänster. Men det har varit riktigt bra övningar och laborationsuppgifter så man blir motiverad och vill lära sig mer. Har precis inlett sista steget som är steg 3 och det är med arrayer, bibliotek och listor. Sista uppgiften här blir till att skriva ett eget program och jag återkommer så fort jag är klar med det.
Förra året var det elever som gjorde BlackJack spel och Hangman och liknande så det ser jag framemot och det kommer bli en lärorik utmaning.

Summa summarum
Så att summera det hela lite så får jag lov att säga att utbildningen lever upp till mina förväntningar och bättre kommer bli sägs det så detta är ett kanon val.
Att tillägga kan jag säga att jag sitter mycket i skolan trots att det är mycket fritt arbete, men det är absolut den bästa platsen att studera på när man sitter tillsammans arbetar. Man kan snabbt och enkelt dela med sig av funderingar och idéer och på snabbt sätt får svar och feedback. Jag har lärt mig oerhört mycket av det och är övertygad om att jag inte hade lärt mig lika mycket genom att sitta hemma själv.
Så det blir till att nöta ännu fler i timmar i skolan framöver.