Statuscheck på mina studier

Nu har jag studerat ett par månader på programmet Webbprogrammering på Högskolan i Kalmar och tycker det är dags att lämna en liten statuscheck på hur det har gått.

Webbteknisk introduktion
Denna kurs började vi med att läsa parallellt med Grafiska tillämpningar och väl grundläggande. Man börjar helt från scratch med att lära sig allt med taggar, divar och att skriva ren xhtml. Senare lades även CSS på och jag har hållit på med sånt här innan, men jag får ändå säga att det var nyttigt att gå igenom det igen. Man lägger ju gärna på sig olater och fick en lite knäpp på näsan. Men i övrigt en bra inledande kurs som lägger en bra grund att stå på.
Som slutprojekt i denna kurs gjorde jag och två klasskamrater sidan CSSReferens.se. Tyvärr så hade vi inte tiden att lägga in alla information som vill skulle ha velat. Men sidans struktur och så är klar.

Grafiska tillämpningar
Här fick jag något att bita i. Jag har ju hållit på att göra hemsidor och sånt innan, men just det här med design biten har väl aldrig varit min starka sida och därför också undvikt det, tyvärr.
Men detta var en riktigt bra kurs med en riktigt bra lärare som är lite av ett bibliotek gällande Adobes produkter.
Det inleds med Illustrator som jag aldrig tidigare har jobbat i, men fastnade snabbt för det. Ett mycket kraftfullt och roligt program att jobba i som man kan göra det mesta i. De uppgifter vi fick var att vi skulle göra var ett självporträtt och ett omslag till en serietidning.
Efter det så var dags att gå igenom Photoshop och man trodde ändå att man hade ganska god kunskap av det men så fel man hade. Man kunde ingenting egentligen.
Uppgifterna här blev en bild med Andy Warhol-stil eller Roy Lichtenstein-stil och en mockup av en webshop.
Sedan var det dag för Flash som jag aldrig tidigare har jobbat i och det var väl den tuffast av dom tre. Tyckte inte riktigt fungerade som det borde ha gjort och kan göras mer användarvänligt. Men man lärde sig det var bara att slita på.
Här blev uppgifterna att vi skulle göra en reklam banner till våran webshop och den sista uppgiften blev att man skulle göra webshopen interaktiv.

Mycket bra kurs som jag lärde mig mycket och fastnade speciellt för Illustrator som kommer bli en god vän på vägen.

https://jarnesjo.net/wp-content/uploads/2008/12/grafiska2.png

MDI – Människa dator interaktion
Har kommit igång ganska bra med kursen. Känns väldigt abstrakt och det är lite åt filosofi hållet vissa delar av kursen. Det är mycket hur man ska utforma en hemsida på bästa sätt. Vilka färger man ska använda och liknande. Men även utvärdering och hur man lägger upp utvecklingen av projekt och att man ska ta fram persona och användarescenarier och mycket utvärdering och metoder.
Den kommer nog ge mer än vad det känns som just nu. Då man kommer ha med sig det i bakhuvudet vare sig man vill eller inte.

Inledande programmering med C#
En mycket rolig kurs med mycket problemlösande. Även i denna kurs har vi en lärare som är riktigt duktig och kan svara på alla frågor man har.
Jag har aldrig programmerat något tidigare men så det är ju ett helt nytt tänk man var tvungen att sätta sig in i. Men jag får säga att det har gått ganska bra. Det rullar på men man skulle vilja att det skulle gå fortare att sätta sig in och man vill förstå allting med en gång, men efter hand så klarnar det mer och mer. Men man måste ge det tid. Sitter man för mycket så börjar det lätt gå runt när det är klasser, objekt, metoder, egenskaper och konstruktorer till höger och vänster. Men det har varit riktigt bra övningar och laborationsuppgifter så man blir motiverad och vill lära sig mer. Har precis inlett sista steget som är steg 3 och det är med arrayer, bibliotek och listor. Sista uppgiften här blir till att skriva ett eget program och jag återkommer så fort jag är klar med det.
Förra året var det elever som gjorde BlackJack spel och Hangman och liknande så det ser jag framemot och det kommer bli en lärorik utmaning.

Summa summarum
Så att summera det hela lite så får jag lov att säga att utbildningen lever upp till mina förväntningar och bättre kommer bli sägs det så detta är ett kanon val.
Att tillägga kan jag säga att jag sitter mycket i skolan trots att det är mycket fritt arbete, men det är absolut den bästa platsen att studera på när man sitter tillsammans arbetar. Man kan snabbt och enkelt dela med sig av funderingar och idéer och på snabbt sätt får svar och feedback. Jag har lärt mig oerhört mycket av det och är övertygad om att jag inte hade lärt mig lika mycket genom att sitta hemma själv.
Så det blir till att nöta ännu fler i timmar i skolan framöver.

  1. Denisa Svara

    tjjena inte visste jag att du hade en blogg va kul!=)
    vilka fina illustrationer!=) papegojan e så söt!=)
    hoppas allt e bra o går bra me plugget o ditt företag!=)

    kram kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>