XML-projekt – Väderkollen

XML-logoFörra läsperioden bestod av kurserna XML och ASP.NET MVC. Jag lade ner mer tid på XML projektet än den andra kursen och tänkte gå igenom vad vi gjorde i denna kursen.

Lärare för kursen var John och @leitet och det skötte dom med bravur och är lärare som hela tiden är up-to-date och hänger med och vill utvecklas. Vilket är väldigt viktigt eller snudd på ett måste för att kunna undervisa i ämnen som konstant ändras och förbättras.

Det började med det grundläggande för att skriva XML och hur det är uppbyggt och sedan var första labben XSLT som man skriver ”mallar” för hur XML ska skrivas ut och hanteras.
Det följdes upp med att en labb med XSL-FO och DTD. XSL-FO var ganska klurigt att bemästra om du frågar mig och jag hade ganska stora bekymmer med det och det använder man sig för att generera PDFer med. Man skriver en mall för hur XML ska formateras och skrivas ut i PDFerna. Vi skulle alltså skriva en mall som passade alla Shakespeares pjäser så oavsett vilken pjäs med XML man laddade så skulle det komma ut på samma sätt. Detta tillsammans med DTD där man skriver hur standarden ska se ut i dokument och styra upp dess ramar.
Nästa uppgiften bestod av XML Schema där man skriver också ett dokument som validerar XML som kommer in och se om den följer standarden som man har satt upp.
Sista uppgiften som var den roligaste var en Mashup, det vill säga att man använder sig av befintliga sidors APIer(data) och skapar en nya sajt med hjälp av deras information.

Väderkollen

vaderkollenJag valde att satsa på en minimal design för att fokusera på innehållet istället. Min uppgift blev Väderkollen som en vädertjänst som hämtar städer ifrån Geonames.org för att sedan slå upp de emot YR.no. Det var ett grundkrav tillsammans med om det bara fanns en stad på det namnet man valde så skulle man komma direkt till den sidan med väderinformationen. Annars skulle det presenteras i en lista och på första sidan skulle man kunna bläddra igenom Sveriges län och välja stad där genom och denna listan skulle genereras emot Geonames.org och fick inte sparas nere någonstans. Ett annat krav på tjänsten var att det skulle cacha data när man sökte på det. Det vill säga så man inte ligger och göra uppslag mot YR.no hela tiden. Det är ganska onödigt också när du ändå inte uppdateras så ofta så är det onödigt att hämta det på nytt igen. Jag valde att ställa in att cacha i sex timmar innan den hämtade ny information.
För att få ett högre betyg så skulle man utveckla tjänsten och då tänka till själv gärna med fler APIer eller liknande. Jag valde då att lägga till de tre senaste tweetsen från Twitter.com till orten du sökte på och även fem senaste bilderna från Flickr.com. Även en karta ifrån Google Maps fick lite plats och små saker, men även en auto-complete funktion på sökningen som gör det enklare för användare att hitta de den söker på.
För att underlätta för användare valde jag även att lägga till att på förstasidan slår jag upp användarens IP och får fram positioneringen och presenterar vädret där ifrån direkt för användaren, men du har även möjlighet att ställa in en statisk stad/ort för förstasidan om du vill genom att välja ”Spara för förstasidan” när du kommit till din ort.

Är väldigt nöjd med mitt resultat av tjänsten och det är min första egna Mashup jag har gjort själv så en klapp på axeln till mig själv för ett bra utfört arbete.

Kan summera det hela med en riktigt bra kurs med bra moment som ger bra grundläggande kunskaper i ämnet XML som bara blir större och större.

Kolla in slutresultatet av Väderkollen och skriv gärna en rad om vad ni tycker om den och vad som skulle kunna göras bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>