Webb

Historian bakom Tumblr utav en av ”grundarna”

Snubblade över en bloggpost som är skriven Marco, grundaren till Instapaper, som var med att hjälpa till att starta Tumblr tillsammans med David Karp. Detta är hans historia kring företag och hur det gick till att ta sig från två personer till att bli uppköpta för 1,1 miljard dollars av Yahoo.

Han beskriver Tumblr som ”The One-person product” där han menar att David Karp har drivet det med en järnhand och inte lyssnat mycket på andra och han jämför honom även med Steve Jobs till sättet. Stora ord, men han har precis sålt sitt företag för miljard belopp så…

Tycker alltid det är intressant att läsa om liknande historier och hur det gått till och hur dom gått tillväga. David verkar varit återhållsam med pengarna och teamet.

Det är väl en dröm som alla har som håller på med webben och tjänster. Att oavsett om man är självkritisk och alltid tycker man kan göra bättre så finns det väl inget större bekräftelse än att någon utifrån kommer och vill köpa det du har gjort. Good enough med andra :)

Så laddar du ner Google Fonts smidigt och enkelt

När Google Fonts lanserades för två år sedan så har det gjort webben till en vackrare plats. Detta genom att äntligen låta designers använda annat än standard fonts och på ett smidigt sätt göra detta cross-browser säkert.
Arkivet ökar för varje månad som går och även om det är enkelt för oss som utvecklare nu att snygga till våra skapelser så kan det var så att man vill använda sig av fonten i designutkastet direkt eller varför inte göra dina presentationer och textdokument snyggare.

Ladda ner Google Fonts till din dator

Med hjälp av SkyFonts och fonts.com så kan man nu på ett mycket enkelt sätt bläddra och ladda ner  fonts från Google Fonts. Det är också så smidigt att den hjälper dig att hålla typsnitten up-to-date också på ett smidigt och enkelt sätt. Så fort det uppdatera så har du uppdaterad version på din dator.

Så hur gör man?

  1. Ladda först ner SkyFonts
  2. Samma sida bläddra nu istället
  3. Sedan är det bara välja vraka och ladda ner

Söker du inspiration så kan jag rekommendera Beautiful Web Type som är en showcase på snygga typsnitt och uppsättning av typsnitt som du kan hitta på Google Fonts. Vilket i sig rekommenderas för inspiration och där du kan sortera på trending och liknande. Själv gillar ”Poster”-taggen som ger en schysst överblick.

Vi ska på WordPress-meetup i Norrköping

Den 26 april är det WordPress-meetup på Elite Grand Hotel i Norrköping och självklart kommer vi från webbyrån WebReady att vara där för att träffa folk i branschen och likasinnade som älskar WordPress lika mycket som vi.

Det ska bli riktigt roligt och spännande då jag själv aldrig varit iväg på något meetup av detta slaget innan. Så jag hoppas på mycket spännande, bra, lärofyllda och roliga sessioner där man kommer få med sig ny kunskap och ny infallsvinklar på problemlösningar man ställs inför i sitt dagliga arbete.

Vi har kollat upp fler liknande evenemang i år och även hittat DrupalCamp i Göteborg i mitten av maj. Det är väl att svära lite i kyrkan att ta upp detta här. Men jag kan känna att ibland är inte WordPress inte alltid optimalt fast i det allra flesta lägen fungerar men även WordPress har sina brister så vi/jag är sugna på att bredda kunskapen och även kolla in Drupal och se om det mognat tillräckligt mycket. Så kanske det blir att vi även beger oss till Göteborg för att se om Drupal-folket kan övertyga oss att ge det chansen.

Knackar du i Drupal och har något att säga om detta och ställa det mot i WordPress så får du gärna skrivan en kommentar nedan.
Eller är det rent av så att du också ska till meetupen i Norrköping?

Flat UI ett tema till Twitter Bootstrap

Jag har under senare tid ofta sparat undan en hel del sidor med så kallat Flat-utseende eller som man också kan kalla för Metro-utseende. Jag tycker det är väldigt snyggt och avskalat på något sätt och ofta ganska kraftfulla och starka färger vilket livar upp om man använder det på rätt sätt i härlig symmetri också.

Idag snubblat jag över något väldigt snyggt, men för mig ett nytt fenomen, men troligtvis inte det sista  utan troligtvis bara en början.

Tema till Twitter Bootstrap

Så istället för att komma med ett nytt eget CSS-ramverk vilket det börjat bli inflation av så har man skapat ett tema till ett av de mest spridda och kända, nämligen Twitter Bootstrap. Så på ett mycket enkelt sätt så kan du få till detta Metro/Flat-utseende på din applikation eller webbplats.
Den använder sig av exakt samma klasser som Bootstrap, men med ny kostym.

Mycket snyggt sätt och smart approach.

Du hittar det Flat UI här.

Facebook Home ”Launch Day” – Facebooks målgrupp?

<--- YOUTUBE HAR TAGIT BORT VIDEO --->

I fredags den 12 april så släpptes Facebook Home och där med och deras lanseringsvideo där Mark Zuckerberg är med. Zuckerberg kommer in och ska peppa sin medarbetare att idag är den stora dagen och då sitter en av medarbetarna och knappar med Facebook Home och är väldigt distraherad av detta och höra in vad som händer runt honom. Precis som det är i verkligheten och det är väl ganska talande video för hur det är att bli uppslukad av sin telefon.

Satt och funderade på vilken som är deras tänkta målgrupp idag? Är det första gångsköparna till en smartphone som kommer att köpa HTC First med Facebook Home? Vilken är den primära målgruppen på Facebook nu för tiden? Är det folk runt 40-50 eller vilka är det?

De som uppdaterar mest hos mig är i 40-50 års åldern och de som precis har fått barn.

Hörde nyligen att ”kidsen” hänger på Twitter och Instagram så dom kan väl inte räknas som målgruppen eller är detta ett försök att vinna tillbaka dom?

Vilken är Facebooks primära målgrupp tror du?

Historian bakom super-typsnittet Comic Sans

Världens kanske eller ja vi kan väl alla enas om att det måste vara världens mesta hatade typsnitt Comic Sans. Ja, i alla fall av folk mediabranschen som grafiker och webbnördar, men folk utanför kan verka tycka det är ett världens absolut bästa typsnitt och detta gärna med en clip-art-gubbe. Blev tipsad av Joacim om en post som skaparan av just Comic Sans förklarar hur det kommer sig varför han skapade typsnittet och vad dess användningsområde var från början.

Det var inget typsnittet som beställdes utan skapades av skaparen för att han inte tyckte att Times New Roman passade in med Microsoft Bob, ett program med tecknat interface. Att det sedan inte användes till vad han skapade det till och att det i alla underbar röra som rådde på den tiden hos Microsoft helt plötsligt var en del av operativsystemet.

Typsnittet är skapat med inspiration av Marvel och DC och måste ju ändå anses vara ett av historiernas största typsnittet oavsett allt hat från grafiker och liknande. Det är ju så pass bra att till och med Apple har tagit fram ett eget Comic Sans – Chalkboard.

Ni hittar Vincent Connare post om Comic Sans här.

CSS Naked Day 2013 – En hyllning till webbutvecklare och grafiker

Idag den 9 april är det ”CSS Naked Day” vilket man vill uppmärksamma struktur, form och innehåll men vilket jag anser är ännu viktigare att just hylla formgivare och utvecklare. Utan alla dessa duktiga människor skulle webben var en ganska tråkig och grå plats.

Så här hade det sett ut om inte sådana som jag, webbutvecklare eller grafiker, fanns och lade till ett snyggt utseende på webben med hjälp av CSS.

Mitt resultat från #blogg30 på 60 dagar

Nu i slutet av mars eller rättare sagt den 24:e mars var sista dagen på min egna variant av #blogg100 vilken jag har valt att kalla #blogg30. Vilket gick ut på att jag minst skulle skriva 30 st poster under 60 dagar och detta efter att jag tvivlade på mig själv att jag aldrig skulle klara av 100 poster på 100 dagar i följd.

Resultatet blev att jag skrev 59 st poster under 60 dagar vilket är helt klart över förväntat. Visst så hjälpte det till att jag under samma period började att skriva träningsdagbok vilket jag har haft nytta och som har utgjort 30 st av inläggen.

Det var endå en väldigt intressant litet projekt som gör att man får tänka till planera vad man ska skriva om. Personligen upplevde jag att vissa länkar eller saker som jag vanligtvis bara hade twittrat om blev nu en bloggpost istället. Men det ser jag bara som positivt och att man vanligtvis bara är väldigt bekväm.

Kommentera mera

Något som jag funderat en del över och även sett andra skriva om är att det här med respons på sina poster. Det är inte så mycket kommentarer som det var i början när man började blogga. Vilket i mitt tycke är väldigt tråkigt och synd och det behövs inte mycket mer än ett par ord eller liknande för att visa uppskattning till en bra, rolig eller intressant artikel. Jag älskar när folk kommenterar på min blogg och försöker göra det så mycket som möjligt hos andra för jag anser att dom uppskattar det lika mycket som jag skulle göra det.

Lite statstik

Statistik under #blogg30Så här har min statistik sett under under de 60 dagarna som har gått. Har aldrig haft någon monstertrafik till min blogg, men kul med en ökning och man ser klart och tydligt när jag var aktiv och inte.

Som vanligt så var under perioden min post om hur du synkar Google Calendar med iPad den mest populära här på bloggen, men om man ska se till det jag skrev om under perioden så var det min träning som verkade locka många. Permalänkar och struktur i WordPress uppmärksammades mest där efter om man ska kolla på enstaka poster och detta tillsammans med WordPress-plugin jag använder här på bloggen som drog mest besök.

Tankar och funderingar

Så det verkar som folk är mest benägna om att läsa om utveckling och WordPress. Eller ja jag gav er väl inte möjligheten att läsa om någon annan utveckling. Borde bli bättre på det, men ofta jag inte känner mig jätteduktig på ämnen och då håller jag hellre inne på tankar och funderingar vilket är dumt. Det finns alltid folk som är bättre än en själv, men samtidigt finns det folk som är var man själv var för ett år tillbaka eller precis när man började som troligtvis tycker sådana artiklar är bra och intressanta och samtidigt så kan ju folk som är duktigare dela med sig av sina tankar och funderingar kring ämnet.
Jag ska banne mig bli bättre på att skriva mer om annan utveckling och inte vara så satans rädd för vad alla andra tycker.

Detta blev ett lite längre inlägg än vad som var tänkt från början, men kände att jag behövde det här.

Less apps, more apples

<--- YOUTUBE HAR TAGIT BORT VIDEO --->

En helt underbar reklamkampanj från Somersby Cider där man driver friskt med Apple och andra teknikfanatiker. Låt mig få presenter ”The Somersby Store”.

Spela med Google Chrome och din mobil

Google är grymma på att testa nya tekniker och koncept. De senaste dagarna har jag ramlat över två stycken spel som dom har gjort.

Super Sync Sports

http://www.chrome.com/supersyncsports
Ett mini-OS där man tävlar med tecknade gubbar i antingen cyklingen, simning eller löpning. Det är samma utformning av banorna, men olika upplägg på hur man gör för att driva sin gubbe framåt. Det snygga här är att du kan lira med upp till tre stycken polare.

Maze

http://chrome.com/maze/
Ett mycket snyggt labyrint spel som du spelar i 3D-miljö och du kan själv bestämma vilken sajt du vill ska bli din spelplan. Du styr sedan bollen med hjälp av att tilta telefonen i olika riktningar. Mycket snyggt gjort.

Synkningen mellan telefonen och dator var riktig snygg då jag bara öppnade upp sidan i telefonen via ”Other device” om man är inloggad på Google på båda enheterna.

Finns det fler spel eller andra coola grejer eller spel som Google har gjort får du gärna tipsa om dessa i kommentarerna.