Egna projekt

Ny portfolio på jarnesjo.com

Jag hade inte mage att ”döda” eller ta bort denna sajten då den har varit en av de första sakerna jag byggde på webben. Men jag har under en längre tid känt att jag velat bygga något nytt och spännande. Då på nya modernare tekniker som jag har använder i mitt yrke idag vilket då föll på Next.js (React).

Så därför har jag valt att lägga den under en ny domän jarnesjo.com som är mina nya portfolio och tankedump.

Nytt sidoprojekt: snittränta.se

Det var länge sedan jag pysslade med något sidoprojekt värt att dela. Men under senaste tiden har jag pysslat med en ny lite tjänst som ska hjälpa konsumenter att välja bank, men främst använda vid förhandlingar av sina lån hos sin bank. Därför föddes snittränta.se.

Jag hade själv missat helt vad snittränta var och att alla banker enligt lag (sedan 2015) var tvungna att presentera detta. Detta för att just göra det enklare för konsumenter att kunna jämföra banker sins emellan.

Snitträntan är snittet på alla nya eller omförhandlade lånen som banken har gett ut senaste månaden med viss bindningstid. Det ingår en viss viktning i lånen också dvs att små lån gör mindre utslag än ett större för att ge en mer korrekt bild.

Så mycket för min egen skulle, men även för att hjälpa andra att på enkelt och smidigt sätt kunna jämföra snitträntor mellan banker så har jag gjort en smidig sammanställning månadsvis. Man kan även klicka in och se historik per bank.

Har du frågor, funderingar eller tips för förbättringar så kommentera gärna.

Dev stack: GatsbyJS, Tailwind CSS och lite Tailwind UI

Kaos Projekthanteringssystem söker beta-testare

Den 27 maj så öppnade jag anmälningen för de som är sugna på att vara med och testa och vara med och utveckla mitt senaste projekt, Kaos, som är ett projekthanteringssystem. Jag har jobbat med detta under ett par månader nu och har på senare tid haft ett par användare i systemet för som hjälp mig att driva projektet framåt och för att få feedback. Men nu börjar vi komma till nästa fas av projektet och det är att ta in beta-testare som kan vara med och säga sitt och testa systemet ordentligt.

Det är fortfarande i ett ganska tidigt stadie, men ett fullt fungerande system som du kan administrera och bjuda in kollegor i för att gör projekthanteringen i ett projekt enklare.

Fokus för systemet har varit enkelhet och ska hjälpa dig att fokusera på rätt saker i ditt projekt.

Vill du vara med och testa och utveckla Kaos projekthanteringssystem framåt så anmäla dig på www.kaosapp.se

XML-projekt – Väderkollen

XML-logoFörra läsperioden bestod av kurserna XML och ASP.NET MVC. Jag lade ner mer tid på XML projektet än den andra kursen och tänkte gå igenom vad vi gjorde i denna kursen.

Lärare för kursen var John och @leitet och det skötte dom med bravur och är lärare som hela tiden är up-to-date och hänger med och vill utvecklas. Vilket är väldigt viktigt eller snudd på ett måste för att kunna undervisa i ämnen som konstant ändras och förbättras.

Det började med det grundläggande för att skriva XML och hur det är uppbyggt och sedan var första labben XSLT som man skriver ”mallar” för hur XML ska skrivas ut och hanteras.
Det följdes upp med att en labb med XSL-FO och DTD. XSL-FO var ganska klurigt att bemästra om du frågar mig och jag hade ganska stora bekymmer med det och det använder man sig för att generera PDFer med. Man skriver en mall för hur XML ska formateras och skrivas ut i PDFerna. Vi skulle alltså skriva en mall som passade alla Shakespeares pjäser så oavsett vilken pjäs med XML man laddade så skulle det komma ut på samma sätt. Detta tillsammans med DTD där man skriver hur standarden ska se ut i dokument och styra upp dess ramar.
Nästa uppgiften bestod av XML Schema där man skriver också ett dokument som validerar XML som kommer in och se om den följer standarden som man har satt upp.
Sista uppgiften som var den roligaste var en Mashup, det vill säga att man använder sig av befintliga sidors APIer(data) och skapar en nya sajt med hjälp av deras information.

Väderkollen

vaderkollenJag valde att satsa på en minimal design för att fokusera på innehållet istället. Min uppgift blev Väderkollen som en vädertjänst som hämtar städer ifrån Geonames.org för att sedan slå upp de emot YR.no. Det var ett grundkrav tillsammans med om det bara fanns en stad på det namnet man valde så skulle man komma direkt till den sidan med väderinformationen. Annars skulle det presenteras i en lista och på första sidan skulle man kunna bläddra igenom Sveriges län och välja stad där genom och denna listan skulle genereras emot Geonames.org och fick inte sparas nere någonstans. Ett annat krav på tjänsten var att det skulle cacha data när man sökte på det. Det vill säga så man inte ligger och göra uppslag mot YR.no hela tiden. Det är ganska onödigt också när du ändå inte uppdateras så ofta så är det onödigt att hämta det på nytt igen. Jag valde att ställa in att cacha i sex timmar innan den hämtade ny information.
För att få ett högre betyg så skulle man utveckla tjänsten och då tänka till själv gärna med fler APIer eller liknande. Jag valde då att lägga till de tre senaste tweetsen från Twitter.com till orten du sökte på och även fem senaste bilderna från Flickr.com. Även en karta ifrån Google Maps fick lite plats och små saker, men även en auto-complete funktion på sökningen som gör det enklare för användare att hitta de den söker på.
För att underlätta för användare valde jag även att lägga till att på förstasidan slår jag upp användarens IP och får fram positioneringen och presenterar vädret där ifrån direkt för användaren, men du har även möjlighet att ställa in en statisk stad/ort för förstasidan om du vill genom att välja ”Spara för förstasidan” när du kommit till din ort.

Är väldigt nöjd med mitt resultat av tjänsten och det är min första egna Mashup jag har gjort själv så en klapp på axeln till mig själv för ett bra utfört arbete.

Kan summera det hela med en riktigt bra kurs med bra moment som ger bra grundläggande kunskaper i ämnet XML som bara blir större och större.

Kolla in slutresultatet av Väderkollen och skriv gärna en rad om vad ni tycker om den och vad som skulle kunna göras bättre.

Rösta på ditt favorit 24hbc projekt

Handlat.nu som när vi släppte den under 24hbc

Handlat.nu som när vi släppte den under 24hbc

Nu är 24 hour business camp över för denna gången och det har varit en jätte rolig och nyttig erfarenhet för mig personligen. Det var mycket intressant att träffa alla människor som man bara pratat och träffat genom t ex Twitter och läser om på bloggar. Idéerna bara sprutade där uppe och det vara en helt underbar miljö att träffa nya människor som är likasinnade och utveckla på. Jag kommer absolut att ta möjligheten att delta igen om tillfälle ges. Jag tänkte skriva en längre post angående evenemanget och de tjänster som utvecklades under dessa 24 timmar.

Spontant skulle jag vilja tacka dom som var med i mitt lag och utvecklade tjänsten tillsammans med. Det var riktigt givande. Visst det finns ett par buggar och liknande och saker som man skulle vilja göra bättre. Men om vi ser till hela hur mycket vi lyckades åstadkomma under 24 timmar så är det grymt imponerade av oss. Vi lyckades på ett eller annat sätt att implementera alla funktioner som vi hade satt upp som mål. Som sagt kanske inte med den kvalitén som hade önskats, men vi GJORDE det. Vi är bra vi! Tanken och funderingarna kring projektet är väl att det ska jobbas vidare på det och förhoppningsvis nischa den lite när det finns tid. Tror riktigt mycket på idéen. Nu till det som egentligen skulle förmedla med denna posten.

Det är så att 24hbc har något som dom kallar ”Folkets röst” och det går ut på att folk får rösta på dom fem projekt som dom gillar mest/bäst. Handlat.nu som var mitt/vårat projekt är naturligtvis en av dom 54 projekt/tjänster som skapades under eventet som man nu kan rösta på. Gillar du våran tjänst så får du gärna lägga en röst på oss.

Du ser och kan rösta på projekten på www.24hbc.com/2009/10/rosta-pa-dina-favoriter-fran-24hbc.html

Handlat.nu har presenterat sig på 24hbc

Nu har vi äntligen lyckats lägga upp våran presentation på vårat projekt/tjänst som vi kommer att utveckla under 24hbc, nästa vecka. Har inte kanske påannonserat det innan men jag kommer att delta tillsammans med Andreas Eriksson, Erik Falk och Joacim Ståhl. Det är gänget som jag delar kontor tillsammans med så vi tillbringar den mesta delen av vår vakna tid tillsammans och även nu uppe i Stockholm. Det ska bli riktigt roligt och spännande.

Läs vår presentation: ”Handlat.nu presenterar sig”.

Varför lär man sig inte så fort man vill

Jag har haft en tuff vecka och insåg just precis att veckan är över. För imorgon är det först inkubatormöte på morgonen och sedan sommarlunch med hela Kalmar Science Park och utomstående aktörer med intresse. Sedan är det midsommar uppe på norra Öland tillsammans gamla goda vänner.

Men just som rubriken lyder så har jag har ställt mig denna frågan väldigt många gånger. Man har projekt man har idéer, men sedan är det ens tekniska förmåga att utföra dom som begränsar det. Jag tvekar absolut inte på att man kommer att klara av det, men det kommer ta längre tid än jag trodde och hade planerat. Man vill lära det sig nu och gärna kunnat det redan igår, men det är bara inse att man har suttit för lite och ligger många timmar efter.
Man ställer höga krav på en själv och jag kan bara se till mig själv att jag blir frustrerad när jag måste jobba under press och vet att jag måste prestera. Ingen bra kombination i mitt fall just nu. Ibland är det väldigt bra om man känner sig bekväm i det man gör då kan jag hålla med om att man göra bättre ifrån sig, men inte när man inte känner sig totalt bekväm i programmeringsspråket så det gäller i detta fallet.
Visst vi har läst Javascript i skolan och det gick väldigt bra när vi utförde kursen, men så här efter ett par månader då man inte har skrivit så mycket så märker man hur snabbt man tappar satt och skulle göra en Karusell/Slider för bilder och det var totalt blockad i huvudet hur jag skulle bära mig åt. Jocke på Utomic HB undrade varför jag satt och slet mitt hår och jag förklarade mitt problem och 20 minuter senare hade han kodat en komplett Karusell/Slider. Till en början blev jag nästan irriterad på Jocke eftersom han löste det så snabbt, men samtidigt väldigt tacksam, men efter närmare eftertanke så är det inte så lustigt att han är så mycket grymmare än mig. Han har hållt på med det här så många fler år en mig och jag har precis börjat. Hur fan kan man vara så korkad och tro att man ska vara på samma plan. Det är bara jobba traggla traggla traggla och jobba ännu mer. En elit idrottsman lägger ner ungefär 10 000 timmar för att nå sitt mål och det måste ju gälla även i yrkeslivet. Det många timmar kvar till målet, men det viktiga är att jag har börjat.

Statusuppdatering av WebReady

Jag har blivit väldigt dålig på att skriva har jag kommit på. Men det är mycket som händer nu så det har blivit så att man får ta och prioritera bort det.

Man börjar få lite smått panik över hur man ska få in pengar nu över sommaren då man inte har ett sommarjobb för första gången på 10 år. Det är inget studiemedel som stödjer än över sommaren heller så dom senaste veckorna har varit mycket fokus över hur jag ska klara sommaren. Det har inte varit något utrymme över för att spara ihop en budget heller och dom pengarna jag har fått in i företaget har jag investerat tillbaka in i företaget istället.
Fokus har som sagt legat på hur man ska få in pengar och jag har två ganska intressant projekt på gång där en är väl mer eller mindre en ”ful” sida för att kunna tjäna lite snabba pengar den andra som jag jobbar på är ge mig in i SMS branschen.
Håller på att utveckla en sida som går ut på att man gör olika tester och sedan för att kunna få svaret så måste man skicka ett sms på en kostnad av 5-10 kr. Den tjänsten tror jag jätte mycket på och kommer att komma upp inom en snar framtid och då kommer det en längre post om just denna sidan. Värt att nämna är att Joacim också är med på ett hörn.

Jag har inte varit ute och jagat kunder till företaget heller utan ha försökt att ta fram egna tjänster som ska ge en lugn och ro. Men till min stora glädje så har två stycken företag hört av sig i veckan och föregående vecka för att dom vill ta hjälp av mina tjänster.
Den ena kommer igenom grgbygg.se som jag gjort. Dom tyckte den var väldigt enkel i designen och inga onödiga saker utan uppfyllde sitt syfte och riktade sig precis till företaget målgrupp. Så vi är i planeringsstadiet fortfarande men jag har tagit fram ett nytt logotyp förslag som dom har godtagit så nu fattas bara lite bilder och det formella med offerten för att den ska vara i hamn. Vilket känns väldigt bra. Det är intressant företag med lite ovanlig inriktning med mycket bra och roliga bilder. Ser fram emot att göra den.

Den andra kunden som har hört av sig är en designer som designar möbler och tar fram grafiska profiler med erfarenheter både i USA och delar av Asien och Europa. Detta känns mycket lovande efter ett möte idag och det kan bli en mycket bra referens i portfolioen. Alla är det referenser är naturligtvis viktig, men vissa väger tyngre än andra så är det bara.

Annars rullar det på inne på kontoret trots att det aningen jobbigt ibland att sitta inne och stilla när man ser solen skina utanför. Men förhoppningsvis så kommer man kunna ta del av det om detta vill sig väl.

Om det är någon som har lagt märket till att det inte har kommit upp nya bilder på Dailyphoto så är det för att mitt iPhoto buggade ur efter en uppdatering. Bilderna finns men har inte möjlighet att ladda upp dom. Dom kommer upp så fort jag får igång mitt iPhoto.

KalmarCamp är över & ogillar.se på gång

Jaha nu har det i och för sig gått ett par dagar sen KalmarCamp avslutades, men kroppen har inte riktigt tillåtit en summering. Skulle skrivit den på söndagen då det slutade. Jag kom hem satte mig i mysfotöljen, fällde upp fotstödet, smäckte upp MacBooken och skulle börja skriva. Det tog 10 minuter sedan hade jag somnat med laptopen i knäet och vaknade inte förrän kl 5 då den skrek efter ström.

Ogillar.se's maskot Gogilla

OGILLAR.se
Min tjänst som jag utvecklade under helgen var ogillar.se som är meningen att man ska kunna lägga upp saker som man ogillar och sedan kan andra medlemmar hålla med och liknande. Det är mest som ett projekt för att utveckla mig själv och min programmering. Men jag kommer personligen att använda den.
Jag kan dock ger ett smakprov på ogillar.se’s maskot Gogilla vilket mycket passande blev en GORILLA som om man är lite fyndig kan få till just OGILLAR vilket Falken mycket fyndigt kom på.

Varför har jag inte släppt den då?
Jo, det beror på att jag inte riktigt kom så långt som hade velat då jag snöade in för länge på design. Vilket absolut inte är min starka sida. Fick ändå ihop en sida som jag är nöjd med. Men dock så är säkerheten i stort sett obefintlig. Så jag ska jobba lite på den i dagarna och har förhoppningar om att släppa en beta version inom en snar framtid. Så får vi se vi vad responsen blir och hur jag kommer fortsätta att utveckla den.

Projekt från KalmarCamp

daglig.se
En sida där från början var utgång punkten att man skulle ta ett foto dagligen, men som sedan utvecklades till att samma sin egna lilla ”bubbla” på nätet. Med allt ifrån microblogging till olika flöden man har. Allt som samlas på en och samma site som sorteras på dagen. Så man snabbt och enkelt kan se vad en person har haft för sig en specifik dag.
Sidan har inbyggt stöd så att du enkelt kan ta en bild med din webbkamera och så sparas det snabbt och enkelt på din profil. Enklare kan det inte bli. Och ska man tror grabbarna bakom det som kommer det komma mycket mer…
En mycket intressant idé som jag verkligen kan bli riktigt stor och något som jag kommer att använda mig av.
Sidan utvecklades av: Joacim Ståhl & Andreas Eriksson

studentförening.se
Denna sidan är tanken att alla studentföreningar ska kunna få sitt egna konto och visa evenemang och liknande som kommer att hända. Man kommer även kunna hitta information om hur man skapar studentförening och liknande. En mycket intressant idé som jag tror kan bli stor inom studentvärlden.
Sidan utvecklades av: Patrik Karlsson

minmustasch.se
En sida där man kan ta bild med sin mobil och sedan skicka ett MMS till 72550 skriva MUSTASCH följt av sitt namn. Gör man detta så skänker man 5 kr till forskningen och bekämpningen av prostatacancer. En mycket bra och roligt intiativ. Hoppasa det får den respons dem hoppas på.  Själv har jag skänkt 20 kr.
Sidan utvecklades av: Patrik Wall & Henrik Magnusson

Webmark
En tjänst som går ut på att man snabbt och enkelt ska kunna skapa sig ”bokmärken” på nätet och samla dem på en och samma site. Man kan även kategorisera sin bokmärken och sedan snabbt och enkelt kunna bläddra mellan sina bokmärken och se det innehåll på en och samma sida på ett snabbt och enkelt sätt. Svårt att förklara men det ser riktigt lovande ut.
Sidan utvecklades av: Erik Falk

Wizzy.se
Är en sida där det är tänkt att man ska skapa sina egna ”visitkort”. Man skapar ”visitkort” på folk som man man vill ha koll på med både statisk information så som telefonnummer och e-mail, men även lägga till denna persones olika flöden så man enkelt följa en person och vad han skriver och vad som händer runt denna personen. Ett mycket trevlig tjänst som tanken är att man även vid ett senare tillfälle ska kunna kategorisera sina visitkort så som ”PHP” t ex så kan man snabbt och enkelt kolla in sina ”PHP visitkort” och se vad som har hänt runt dessa människor. Ska bli kul att se det slutliga resultatet.
Sidan utvecklades av: Johan Leitet & John Häggerud

yo.se
Grabbarna bakom yo.se var också på besök under helgen och arbetade med att utevckla deras tjänst. Sidan/tjänsten kan man väl förklara som en sorts ”microblogging” trots att dem själv inte vill kalla de det. Men det går ut på att man kan mms in bilder på vad man håller på med. En mycket trevlig sida med mycket nytänkande. Kan tyvärr inte förklara mer ingående då jag själv inte har dett konto och dem bara tillåter invites.
Har tyvärr inga namn på dem som har skapat sidan och eventuella bloggar.

Robin Bengtsson deltog också på KalmarCamp och utveckla en bildverktygs applikation i actionscript.

Vi blev även uppmärksammade av Barometern som kom på besök. Läs artikeln här.