Året var 2009

Efter mycket tjat från Andreas sida så kommer här min så kallade nyårspost. Det har varit ganska dåligt från min sida när det gäller mitt bloggande på slutet. Då jag har känt mig lite stressad när det har varit mycket med skolan och företaget och har helt enkelt prioriterat bort det. Men nu efter omständigheterna så är det dags att göra något mer kreativt.

I skrivande stund så sitter jag nere på hotell i Isola 2000, en skidort två timmars bussfärd från kuststaden Nice i Frankrike. Att jag inte är ut i backen beror på en olycka första dagen i backen som resulterade i uttänjt korsligament i knät.

Hur var 2009?

Det var helt klart ett av dom bästa åren i mitt liv skulle jag kunna summera det hela med. Jag drog igång mitt företag på riktigt med lite mer kunder och i början av maj så skaffade jag även ett kontor tillsammans med Andreas, Joacim och Erik som jag träffat genom skolan som jag började hösten 2008. Vi alla har samma passion för webbprogrammering och det blev ett naturligt steg i ens personliga och företagsmässiga utveckling.
Det har var väldigt givande att dela kontor tillsammans med andra som håller på med samma saker. Det är bara fördelar med det hela trots att många tycker det är lustigt att det är tre stycken företag som delar på ett kontor och alla håller i stort sätt på med samma saker och egentligen är konkurrenter.
Men för oss faller det hela väldigt naturligt och ser det som är fördel istället för något negativt. Det är enklare att ta på sig större arbeten och man kan hela tiden bolla idéer med varandra.
Så mitt tips till er som precis har startat företag försök att hitta en fast plats att gå till som ni kan använda som kontor eller liknande. Det är alltid lättare att fokusera om man inte sitter hemma. Det kanske inte är det lättaste som nyföretagare att få ihop pengar till en kontor, men då skulle jag rekommendera att ni gör som jag och mina ”kollegor” gjorde. Ta hjälp av organisationer så som i vårt fall Kalmar Science Park där man får hyra kontorslokaler för subvensionerade priser. Det är i trappstegs modell som ökar var tredje månad. Då har man förhoppningsvis mer pengar och steg brukar handla om några hundra kronor extra per månad.

WebReady Solutions

Om man ska kolla på mitt företag WebReady Solutions så har det gått ganska mycket som förväntat. Jag hade ett ganska blygt mål med tio nya hemsidor för kunder och mig själv. Det är uppnått. Jag exprimenterade en hel del med Adsense sidor för att lära mig sökmotoroptimering och det har varit väldigt roligt och givande och det bringar till räckligt mycket pengar för att jag ska kunna betala kontorshyran och min mobilräkning.
Det går stadigt uppåt och har varit en mycket spännande och lärorikt projekt.
Under 2009 kom jag även på idé om vad jag skulle vilja ha för produkt i företaget. Det var en hel del förslag och funderingar, men till slut föll det på ett webbspel som ligger i utvecklingsfas vid sidan av studierna. Vilket fortfarande är det som ta mest tid. Det är även lite små jobb som ramlar i för att få i pengar, men jag har inte varit ute aktivt och jagat kunder utan hoppas och tror stenhårt på webbspelet jag utvecklar.
Det är svårt att säga mer än så för tillfället, men det kommer att komma upp fler tillfällen att prata/skriva om det i mer enskilda poster.

Studier

Mina studier har rullat på bra och jag har avverkat Javascript, ASP.NET, Databasteknik, PHP, OOAD (Objekt orienterad analys och design) och XML. Så kunskapsbasen bara växer och det är väldigt givande studier på Webbprogrammerings programmet som numera undervisas från LinnéUniversitetet.

Jag testade även på att ha mitt första ”lediga” sommar sedan 13 års ålder. Det vill säga utan något sommarjobb utan jag fokuserade på företag i första hand. Givande och väldigt kul var det trots att det kändes som man vara ensam med att jobba under den tiden. Ganska lustigt hur hela Sverige tycks stanna under sommaren.

jarnesjo.net

Skärmavbild 2010-02-01 kl. 09.41.26När jag startade att blogga så var det mer för att skapa sig ett namn på nätet, men även bra att ventilera och dela med mig av upplevelser och intryck. Det var även för att få en chans att lära sig WordPress, vilket för övrigt är ett underbart verktyg att jobba med.
Jag jagar inte prenumeranter eller folk som ska läsa min poster utan har hållt ett ganska låg profil. Det vill säga att jag inte har twittrat ut nya poster eller lagt något på pusha eller liknande. Det enda har varit att jag delar med dom som anteckningar på min Facebook vilket jag faktiskt får mest kommentarer genom. Dock så har jag ändå 23 prenumeranter och det är väldigt roligt och uppskattat. Det blev totalt 75 st poster under 2009 som ändå får ses som en bra bedrift, 1,4 poster i veckan.

besok_2009

2010

Om man ska kolla framåt och se vad som kommer att komma så är det som sagt att jag ska satsa på mitt webbspel som jag nämde tidigare och sen blir det på allvar mer då jag till sommaren planerar att sluta mina studier för att satsa helhjärtat på företaget. Då tycker jag att jag har tillräckligt med kött på benen för att klara av det och ska man summera mina utvecklingskurva så har det varit konstant pekande uppåt och jag har lärt mig supermycket under den senaste tiden. Detta tack vare studier och bra ”kollegor”. Så nu är känslan nu eller aldrig. Det har varit väldigt bra att ha CSN som en stöttepelare under uppstartningsfasen, men till sommaren blir det mer på allvar och då måste det in pengar. Inget jag oroar mig jättemycket över utan ser det istället som en jätterolig utmaning som kommer bli tuff, men även väldigt lärorik.
Det är få för unade att hålla på med det som dom gillar bäst och verkligen brinner för. Jag lever numera min dröm. Underbart!

  1. Andreas Eriksson Svara

    Som sagt, denna posten var efterlängtad. Som du säger tycker jag också 2009 varit ett bra år och jag får önska dig lycka till inför resterande 2010.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>