WordPress

Här samlar jag tankar och funderingar, men även handfasta tips och kod som kan hjälpa dig att bli bättre på utveckla eller att använda den underbara plattformen och CMS-verktyget WordPress.

Har du tankar och funderingar kring WordPress så tveka inte att höra av dig antingen via mail, nicklas snabela jarnesjo.net, eller på Twitter till @jarnesjo.

WebReady Sweden AB fyller två år

Som rubriken lyder så fyllde företaget två år i fredags den 13 september. Ja eller som aktiebolag om man ska vara helt korrekt. För bolaget i sig, från ursprungs bildningen som enskild firma, fyller faktiskt hela fem år nu när vi går in oktober vilket är betydligt mer och längre än vad jag någonsin hade trott och hoppats på.

Vad har hänt från år ett till två?

Under året som har gått har det hänt en hel del. Vi har bland annat utökat våra samarbeten med reklam-, design- och kommunikationsbyråer vilket har varit ett mycket lyckat beslut som har gett mycket bra och spännande jobb i varierande storlekar. Jobb som vi troligtvis inte hade kunnat få utan våra goda samarbetspartners. Det mesta jobben har varit i form av webbplatser byggda i WordPress som jag numera kan säga att vi är experter på.

Vi har även fått in en del jobb där vi ”bara” har byggt plugin till WordPress där det inte funnits tillräckligt bra för de ändamål som efterfrågats på marknaden. Där bland en skrapare som importerat befintliga webbplatser sidor, kunder, kommenterar och bilder och fått in det på ett mycket snyggt och enkelt sätt i WordPress som gör att kunderna sluppit sitta i veckor för att flytta över allt material. Ett plugin för att styra produktpresentationer och priser beroende på vilket land den registrerade användaren tillhörde och samtidigt smidigt beställa och få historik som återförsäljare till butiken i frågan.
Vi har även byggt ett plugin mot Boolis API som gör det möjligt att presentera lediga bostäder och lägenheter för specfika områden som man enkelt kan presentera på vilken sida man vill med hjälp av shortcodes.
Men även andra specialbyggda plugin för att passa perfekt till just dess ändamål. Mycket spännande och givande jobb har det varit.

Men det har även gjort annat som bland annat kampanjsajter och mobilanpassningar.

Utöver att hjälpa till med våra goda kunskaper inom WordPress har vi jobbat en del som underkonsulter till större system och applikationer där vi främst har jobbat PHP och olika ramverk. Är det något som ni skulle vara intresserade av så tveka inte på att höra av så berättar jag gärna mer.

Två har blivit tre

Som jag skrev i posten innan så har vi fått en ny medarbetare i form av Andreas Eriksson. Ett mycket bra tillskott och det får gärna fortsätta att komma till en medarbetare per år framöver också. För nu har vi ju även nya lokaler från och med december som kan fyllas upp.

Sist med för mig personligen inte minst. Tog ett första steg utanför comfort zone och hade min första presentation om företaget och företagande.

Så får du Jetpack-pluginet att fungera på localhost

Använder du dig att pluginet Jetpack från grundarna av WordPress, Automattic så har det varit problem med att få det att lira lokalt.
Men i och med uppdateringen 2.2.1 av pluginet så kan du nu komma förbi att du måste vara uppkopplad för att få det att fungera som förväntat och testa din webbplats fullt ut lokalt.

Du kommer förbi detta genom att att lägga till följande rad i wp-config.php

define('JETPACK_DEV_DEBUG', true);

Vi ska på WordPress-meetup i Norrköping

Den 26 april är det WordPress-meetup på Elite Grand Hotel i Norrköping och självklart kommer vi från webbyrån WebReady att vara där för att träffa folk i branschen och likasinnade som älskar WordPress lika mycket som vi.

Det ska bli riktigt roligt och spännande då jag själv aldrig varit iväg på något meetup av detta slaget innan. Så jag hoppas på mycket spännande, bra, lärofyllda och roliga sessioner där man kommer få med sig ny kunskap och ny infallsvinklar på problemlösningar man ställs inför i sitt dagliga arbete.

Vi har kollat upp fler liknande evenemang i år och även hittat DrupalCamp i Göteborg i mitten av maj. Det är väl att svära lite i kyrkan att ta upp detta här. Men jag kan känna att ibland är inte WordPress inte alltid optimalt fast i det allra flesta lägen fungerar men även WordPress har sina brister så vi/jag är sugna på att bredda kunskapen och även kolla in Drupal och se om det mognat tillräckligt mycket. Så kanske det blir att vi även beger oss till Göteborg för att se om Drupal-folket kan övertyga oss att ge det chansen.

Knackar du i Drupal och har något att säga om detta och ställa det mot i WordPress så får du gärna skrivan en kommentar nedan.
Eller är det rent av så att du också ska till meetupen i Norrköping?

WordPress 3.6 beta 1 är här

Den 4 april släpptes den första beta versionen av kommande version av WordPress, 3.6 Beta 1.

Man fick bland annat se hur Twenty Thirteen, det nya standardtema komma att se ut. Personligen tycker jag väl inte det är supersnyggt utan kännas ganska klumpigt och stort istället för stilrent och avskalat. Vilket jag faktiskt tyckte man gav användarna i Twenty Twelve.

Nytt UI för posttyper

En annan av nyheterna som man som vanlig användare kan se är att man ny har skapat eget utseende på varje posttyp vilket gör det enklare att förstå sig på hur man ska använda dom och även för utvecklare. Det går mer åt Tumblr hållet tycker jag och absolut inget fel utan helt rätt.

Om man nu innan har haft posttypen ”Länk” men sedan inte gett användare möjlighet att skriva in vad som är länk och liknande kan jag tycka vara ganska uselt och klumpigt. Men det löser man nu istället på ett snyggt sätt.

I och med det nya utseende för varje posttyp kan man nu ladda upp filer och filmer på posten utan att vara beroende av tredjepartstjänst så som Youtube eller Vimeo vilket är en bra lösning. Jag antar att man implementerar någon sorts mediaspelare och troligtvis i HTML5 eller liknande.

Tumme upp för detta!

Andra nyheter

Auto-save – Man har nu byggt om autosave-funktionalitet vilket göra det mycket svårare att förlora poster och arbete om server eller webbläsare går ner.

Post locking – Se när något editerar en post och samtidigt kunna sparka ut den från posten om dom somnar :)

Menyer – Har gjorts om och ska vara enklare att jobba med.

Revisioner – Får nytt utseende och ska vara enklare att jämföra.

 

Nyheten och original posten från WordPress hittar ni på wordpress.org

#blogg100 badge plugin för WordPress

WordPress plugin #blogg100 badge från Erik FalkIdag vill jag slå ett slag för ett WordPress-plugin som Erik Falk har byggt för #blogg100 som håller på bland hundratals bloggar från Sverige.

Det trevliga pluginet lägger automatiskt och snyggt på en badge till varje bloggpost som är taggad med #blogg100 eller blogg100. Man har själv möjlighet att stila badgens utseende via CSS i pluginets adminpanel. En snygg lösning på vart badgen ska ligga förhållande till posten är att när man är inloggad som administratör har möjlighet att flytta den via drag-and-drop och positionen sparas automatiskt och appliceras över hela sajten.

En snygg lösning på och smart litet pluginet som jag kan tänka mig att Erik kommer att jobba vidare på och göra det mer generellt så att man kan skapa egna badges för sin blogg och ens taggar och bloggserier som man kan har.

Ni kan hitta pluginets egna sida här och även se ett exempel hur det ser ut applicerat och ni kan även se en variant hos baronen.org.

WordPress-plugin jag använder här på bloggen

Tänkte dela med mig av vilka plugin som jag kör här på min WordPress-blogg. Jag gick igenom dom nu när jag bytte utseende på sidan och så kom jag på idéen, men också för att jag hoppas kunna få in tips på användbara plugin som jag kan ha missat, men måste testa eller ha.

Affiliate Link Cloaking
Använder jag för att maskera fula affiliatellänkar som jag har i Bokhyllan

Akismet
WordPress egna spamfilter till kommentarerna

Broken Link Checker
Ett plugin för att hålla kolla på alla länkar som finns på sidan. Den notifierar dig om länkar som finns, men inte längre leder någonstans t ex.

Comment Reply Notification
Dess syfte är att notifiera en användare med ett mail om några svarar på dennas kommentar så man enklare skapar diskussioner. 

Goolge Analyticator
Lägger till ens Google Analytics-kod på sidan, men främst har jag det för att få enklare statistik inne i Dashboarden när man loggar in. Se vilka sidor som är mest besökta, topp 5 sökord och lite annat skoj. 

Limit Login Attempts
Här kan man ställa in att man får max testa att logga in ett antal gånger innan man spärrar IPadressen som gör fel. Inte för jag har problemet, men jag testade det och ser ingen skada med att det får ligga kvar. Läs mer »

Permalänkar och struktur i WordPress

I mitten av oktober så skrev jag en post om Kategorier och taggar i WordPress där jag försökte bena ut hur man skulle göra med kategorier och taggar. Nu satt jag här och funderade på om jag skulle göra slag i saken och gå över hela bloggen och rensa upp och kategorisera och tagga upp innehållet en gång för alla.

Då slog det mig om jag inte samtidigt skulle ta och ändra permalänkarna på bloggen också. När jag ändå bara ska köra en kategorier så kan jag ju passa på att lägga med kategorin i permalänk-strukturen så får jag med det i long tailen och man talar om ännu tydligare för Google vad inlägget handlar om.

För att göra det ännu tydligare för Google så funderar jag samtidigt på att lägga på ”.html” i slutet av av permalänkarna så markerar upp att man har kommit till slutet och att man inte kan komma längre ner i herakin.

SEO-kunniga och andra webbutvecklare där ute dela gärna med er om jag är helt ute och cyklar i detta tänket eller har andra bara inte tänkt på det ännu eftersom det inte finns med som en standardalternativ under Inställningar -> Permalänkar?

Exkludera kategori från loop, feed & arkiv

Nu när jag bestämde mig för att köra min Blogg30 så bestämde jag ju samtidigt att jag skulle börja skriva lite om träning. För att jag skulle tillåta mig själv att göra detta så var jag tvungen att se till att jag skulle kunna exkludera kategorin från WordPress vanliga loop, RSS-feed och arkiv-sidor. Samtidigt vill jag ju ändå att man skulle kunna följa kategorin om man gjorde det aktiva valet så. Så har jag knåpat ihop lite kod som gör detta möjligt att man nu kan följa RSS-flödet för just min träning om man nu skulle vilja göra detta. Urlen är till feeden är här https://jarnesjo.net/traning/feed/

Koden som gör det möjligt att exkludera det från loopen, RSS och arkiv-sidorna, men inte kategorisidan och dess feed finner du här:

add_action('pre_get_posts', 'jarnesjo_exclude_category' );
function jarnesjo_exclude_category( &$wp_query ) {
	// Exclude from home, feed, but not from category page/feed
	if( is_home() || ( is_feed() && !is_category() ) || ( is_archive() && !is_category() )) {
		set_query_var('category__not_in', array(104)); // Exclude "traning"
	}
}

Exclude pages in WordPress search result

If you want to exclude pages in search result i WordPress you just this to your functions.php.
If you just want to search for pages instead of posts you just change ’post’ to ’page’.

function add_search_filter( $query ) {
	if ( $query->is_search ) {
		$query->set('post_type', 'post');
	}
	return $query;
}
add_filter('pre_get_posts', 'add_search_filter');