Tips

Unbalance sound on Mac

Maybe you thought it was some problems with your headphones as I thought and started a support ticket with Bose. But after hours of investigation I found out that the sound was unbalanced in the macOS – everything because a long lasting bug. It’s could happens when you press volume buttons when your Mac’s CPU is under heavy load.

A very annoying bug that should have been fixed long ago but I supposed it’s so few that really notice it and therefor no one really cares – sadly.

The solution I found was to install an app called Balance Lock that will help you keep your volume locked and balanced and if it drift away the app will correct it for you.

Öppna iPhone-simulatorn utan att öppna xCode

När man sitter och utvecklar responsiv design och önskar att kolla ändringarna i iPhone-simulatorn / iOS-simulatorn så kan jag irritera mig på att man måste öppna xCode för att komma åt den.

Så kom jag på idag att jag kunde ska ett alias för den och enkelt öppna den via terminalen istället.

# Skriv in följande i terminalen (om du har xCode installerat)
sudo nano ~/.bash_profile

# Sedan sist i .bash_profile lägger du in detta
alias simulator='open /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneSimulator.platform/Developer/Applications/iPhone\ Simulator.app'

# Spara med CTRL+O och sedan CTRL+X

# Sen öppnar du bara simulatorn med
simulator

Mycket simpelt men användbart.

Om du inte har samma fix idé som jag har så kan du öppna xCode och sedan öppna simulatorn och sedan nåla fast iOS-simulatorn.

Eller så skapar du en genväg till skrivbordet genom terminalen.

# Skapa symlink/genväg till skrivbordet
ln -s /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneSimulator.platform/Developer/Applications/iPhone\ Simulator.app ~/Desktop

Så sänker du ljudet 1/4 åt gången i Mac OS X

1_4_sound Tycker du att steg när du höjer och sänker är för stora hopp? Då har du möjlighet att sänka en fjärdedel genom att SHIFT + ALT + Ljudknapp så kan du sänka eller höja 1/4 åt gången.

Det gäller även ljusstyrkan på skärmen.

Ett mycket smart och användbart tips som jag själv har efterfrågat.

You suck at PowerPoint – så skapar du bra presentationer

Jag vet inte vad det gäller er, men jag suger på både göra presentationer och tycker väl inte att det är så himla roligt heller. Mycket för att jag inte tar mig tiden och inte lägger ner den tiden som krävs för att det ska bli bra och göra det bra. Men så snubblade jag över denna slideshareen idag och det är helt underbar och spot on gällande allt och det flesta och kan lära alla gällande presentationer, dess teknik och upplägg.

<--- FLASH-OBJEKT BORTTAGET --->

Så avslutar du ditt Facebook-konto och andra tjänster

I morse när jag satt och åt frukost så öppnade jag min TrueCaller-app som är en crowd sourcead anti-telefonförsäljare-app. Det går ut på appen lägger in en användare, ”Skyddad av Truecaller”, i telefonboken med en massa telefonnummer på sig och så ringer någon så står det då ”Skyddad av Truecaller” och du kan själv bestämma om du är i mode för en telefonförsäljare eller inte. Det ska tilläggas att appen även hjälper en att hålla sina kontakters adressuppgifter up-to-date.

I appen finns andra funktioner så som att man kan koppla ihop användare i telefonboken med vänner på Facebook så får man in deras profilbilder och födelsedag bland annat. Jag körde igång detta och körde en synkronisering och när allt är klart och när senare går på Facebook så ser jag att appen har postat på min sida och detta utan min vetskap. Visst jag vet att det stod med när jag godkände appen men jag tycker det är riktigt jävla uruselt när man postar utan att fråga om det. Detta är exempel på usel användarupplevelse och att det sedan står att jag precis installerat appen gör mig bara ännu mer irriterad för så var det ju inte jag synkade bara.

Så nu rök kopplingen mellan denna applikationen och Facebook. Du kan enkelt se vad du har godkänt för olika applikationer under Inställningar » Applikationer och du bör väl kolla över det här lite då och då.

Nu kan vi ta ragen lite längre och därför tänkte jag tipsa om sajten WikiCancel hjälper dig att beskriva hur avslutar konton på tjänster så som Facebook, Google+, Spotify och Foursquare eller liknande tjänster.

Så får du WQHD att fungera på Mac

För någon vecka sedan så köpte jag en ny skärm till kontoret. Det blev en ASUS PB278Q efter lite letande och en hel del lästa recensioner. Som många gånger förr så beställde jag den ifrån Dustin och som vanligt hade jag skärmen på kontoret dagen efter.

Frid och fröjd och så glad som man alltid är när man öppnar ny paket så slängde jag upp skärmen på skrivbordet och plugade i sladden. Till min stora besvikelse såg det ut som skräp, 1920 x 1200 var upplösningen jag fick. Det jag hade köpt var ju WQHD / QHD, 2560 x 1440. Varför fungerade det inte?

Jag hade kopplat in skärmen med DVI -> Mini Displayport och trodde då att begränsningen låg i DVI:n och kopplade då in HDMI, men det blev inte ett dugg bättre. Då tog jag hjälp av Twitter som snabbt förklarat för mig att det var DVI-adaptern till Mini Displayport som var boven och därför behövde skaffa mig en Dual-Link DVI-adapter eller en Displayport -> Mini Displayport för att det skulle fungera.

Twitter

Valet blev då inte så svårt då den ena kostade 129 kr på Kjell & Company medan den andra gick loss på 949 kr. Till Kjell & Company för en Displayport -> Mini Displayport och skärmen levererar vad som utlovas.
Att jag sedan hade lite problem med en Sharpness-inställning för texten som man ställde in på skärmen gjorde att jag inte var helt tillfredsställd de första dagarna. Men nu med rätt inställningar så är jag jättenöjd. Visst det är inte som min retina-skärm på Macbooken, men det är svårt att slå den.

Ta smidigt reda på färger med Färgmätaren i OS X

Idag tänkte jag tipsa om en användbar app som redan finns i OS X, men som man troligtvis inte vet om. Den heter Färgmätaren och gör precis vad den heter. Man kan på ett mycket smidigt och enkelt sätt kolla upp färger på skärmen på enklaste sätt. Det enda du behöver göra är att öppna appen och sedan föra muspekaren över färgen du är nyfiken på och sedan klicka CMD + SHIFT + C och har du ställt in hexadecimal, under Innehåll -> Visa värden, så har du nu hexadecimalvärdet som ett urklipp.

Alltså inget mer att spara ner eller kopiera bilder och sedan in i Photoshop för att ta reda på färg eller rota bland källkoden för att ta reda på färger.

Tipscred till min kollega Oscar som visade mig detta.

Enklare streaming mellan OS X och Apple TV

Idag tänkte jag ta och tipsa om en app som jag använder för kolla på film på TVn. Beamer heter den och hjälper dig att streama film mellan OS X och Apple TV. Du släpper filmfilen i Beamer-fönstret och sedan kan du pausa, playa och spola med fjärrkontrollen som det borde vara samtidigt som du kan använda datorn till andra saker. Vilket är ett av de stora nackdelarna med Airplay-dubbleringen.

För att kunna använda appen krävs OS X 10.6+ och minst Apple TV 2nd generation.

Appen kostar 130 kr och du finner den på http://beamer-app.com/

Så får du nödvändig debug-info från användare

Som webbutvecklare kan det vara ett helvete ibland att få allting att fungerar på samma sätt i alla webbläsare. En roligare blir det när användare hör av sig och rapporterar att saker och ting inte fungerar som det borde, men det blir ett helvete att återskapa felet eller överhuvudtaget få ut nödvändig debug-info så som webbläsare, version av webbläsare samt upplösning t ex. Många gånger är det lite nördigare som vi utvecklare kan och vet hur man hittar men inte som den alldagliga slösurfaren.

Men med Support Details blir det i alla fall lite enklare då den skickar dig som webbutvecklare den nödvändigaste informationen du kan tänkas behöva som operativsystem, webbläsare, upplösning om användare tillåter cookies och javascript. Allt för att det ska vara enklare att kunna återskapa felet och sedan rätta till det.

Har du tips andra smarta tjänster som underlättar liknande problem så tar jag gärna emot dessa.

Ändra beteende med ”rolighetsteorin”

En helt underbar reklamkampanj från Volkswagen som bygger på att göra saker roligare i vardagen och där genom ändra människors beteende.
Visst den har ett par år på nacken, men jag blev så glad när jag såg den så jag kände att jag var tvungen att dela med mig.
Jag älskar när man tänker utanför de vanliga ramarna och skapar nytänkande lösningar och ser på saker med ny ögon.

Pianotrappan

Världens djupaste soptunna

Tomglasspelet

Hastighetslotteriet