Företagande

Optimera inlärning á la Tim Ferriss

Jag skrev precis ett inlägg om att lära sig något på 20 timmar och tog då upp Tim Ferriss och det fick mig att tänka på den dokumentären när han är i Japan och ska lära Yabusame – japansk bågskytte från häst. Det tar en livstid att bemästra och bli bra på, men Ferriss envisas att man kan lära sig något tillräckligt snabbt om man fokuserar på det viktigaste och vitala delarna vilket han demonstrerar i och med videon.

Han har sedan tidigare lärt sig japanska genom att komma på mönster, blivit mästare i tango i Argentina och vunnit kampsporttävlingar i Kina som nybörjare. Allt går bara du fokuserar på rätt delar.

Här kommer en mycket sevärd video.

You suck at PowerPoint – så skapar du bra presentationer

Jag vet inte vad det gäller er, men jag suger på både göra presentationer och tycker väl inte att det är så himla roligt heller. Mycket för att jag inte tar mig tiden och inte lägger ner den tiden som krävs för att det ska bli bra och göra det bra. Men så snubblade jag över denna slideshareen idag och det är helt underbar och spot on gällande allt och det flesta och kan lära alla gällande presentationer, dess teknik och upplägg.

<--- FLASH-OBJEKT BORTTAGET --->

Branda din iPhone med weskins.se

Har suttit och kollat över lite alternativ att synas lite mer med företag. Så ramlade jag in på WeSkins som en riktigt snygg tjänst som ger en möjligheten att branda bl a. MacBooks, HTC, Blackberry och iPhone genom att skapa egna klistermärken/skydd till dina produkter. Vi köpte klistermärken till våra iPhones i företaget och idag dök de upp i brevlådan.

Jag är supernöjd och kvalitén på trycket och materialet är riktigt bra. Detta i en kombination med ett riktigt bra pris, endast 149 kr per tryck för iPhone. I min mening är det riktigt billig marknadsföring på en pryl som du alltid har med dig och syns med.


Om Steve Jobs på CBS 60 minutes

CBS 60 minutes har satt ihop en ”dokumentär” eller vad man ska kalla det om Steve Jobs. Främst har dom intervjuat Walter Isaacson, mannen och författaren bakom boken Steve Jobs – en biografi, om hans möten med Jobs och de presentera även ljudmaterial från deras möten. Ljudklipp som under de senaste två åren spelats in för just han biografi. Det framkommer nytt material och man får lära känna Jobs mer utanför arbetet och gripande historier om hur han aldrig träffade sin biologiska pappa, men av sin syster fick veta att han såg upp till Jobs utan att han visste att det var hans son.

Detta är ett måste att se i mina ögon. Den visas i två delar, men finns i sitt hela sammandrag med material om hur iPads och andra produkter har hjälpt handikappade i sin vardag.

<--- OBJEKT BORTTAGET --->

Del 2
<--- OBJEKT BORTTAGET --->

Det kan se hela avsnittet på CBS.

Bloomberg Game Changers ger inspiration

Det var faktiskt en månad tillbaka jag snubblade över Bloomberg och deras serie som dom kallar Game Changers. I vilken dom porträtterar  stora kända människor som ändrat världen på ett eller annat sätt. Den första filmen jag sa var om Steve Jobs och var helt underbar. Idag såg jag min andra och denna gången var det om Larry Page och Sergey Brin.

Jag tycker sådan här ”dokumentärer” är riktigt inspirerande och man blir riktigt pepp när man ser dom. Jag ska själv fortsätta att beta av dom, men vill samtidigt passa på att rekommenderar dom.

Här kan ni komma åt alla avsnitt av Game Changers.

<--- OBJEKT BORTTAGET --->

Lär dig pitcha ditt företag på 30 sek som ett proffs

”Madlibs for Pitching” är ett koncept/teknik som Adeo Rossi, grundaren till Founder Institute, tagit fram för att sätta sin pitch som ett proffs. Följer du du hans steg så kommer du lättare att kunna sälja in ditt företag/produkt till möjliga intressenter.

Han menar på att man ofta är för otydlig i sitt pitchande och för bredd i sitt förklarande. Det man istället borde göra är att banta ner den och vara mycket mer specifik i vad man säljer eller kan erbjuda.

Det hela grundar sig i att man ska följa stegen under för att komma fram till den ultimata pitchen.

  1. Mitt företag (skriv in ditt företagsnamn)
  2. Utvecklar (definera vad ni erbjuder)
  3. Till vem (definera målgruppen)
  4. Varför (beskriv problemet som ska lösas)
  5. Hur (beskriv hur ni ska lösa problemet)

Kolla videon där Rossi själv förklara hela modellen och tankarna kring det. Mycket sevärd för den som behöver vässa sin pitch.

Nytt verktyg för bevakning av Sociala Medier

Idag lanserade mina kontorsgrannar sin nya sajt för sitt verktyg SocialAgent, själva sidan bygger på WordPress vilket även denna blogg gör. De har även ombildat till ett aktiebolag vid namn SocialWorks Scandinavia AB.

SocialAgent är ett verktyg för att bevaka sociala medier, till skillnad mot traditionella omvärldsbevakare riktar SocialAgent helt in sig på svenska sociala medier och sociala medier där svenskar är aktiva. Verktyget har grabbarna utvecklat själva och det är kul att se att det äntligen finns på marknaden. Själv använder jag verktyget för att bevaka mitt eget varumärke, entreprenörskap och farsans travhästar.

En liten sneakpeak från SocialAgent Central:

<--- BILD BORTTAGEN (BROKEN :( ) --->

Vill du läsa mer om SocialAgent kan du göra det på Mediebevakare.se.

Lycka till grabbar, det kommer gå kanon!

Tankar och funderingar på att ingå i en inkubator

Jag och mitt företag har nu tillhört Kalmar Science Park, en inkubator, sedan maj 2009. Det har alltså gått ungefär fem månader sedan vi påbörjade vårat samarbete.
Till en början var jag väldigt skeptisk till det hela då många sa till mig att ingå i en inkuabtor är bara lurendrejeri och det är billigt till att börja med och sedan höjs det efterhand och du betalar mer än vad du behöver göra.
Jag fick ett samtal från ansvarig på Kalmar Science Park om vad det innebar och undrade om jag var intresserad och detta vara efter att jag hade varit och pratat med Drivhuset i Kalmar.
Som jag nämnde innan så var jag väldigt skeptisk och tackade vi första förfrågan nej utan att ta reda på mer information. Jag tyckte att jag skulle kunna bedriva min verksamhet hemifrån utan problem och där igenom hålla ned kostnaden för mitt företag.
Sedan startade Joacim och Andreas sitt företag Utomic och detta efter att dom ingått i ett annat företag och haft kontor och allt. Dom kände att dom inte kunde sköta deras företag tillsammans från någons hem eller enskilt. Så dom pratade också först med Drivhuset och fick där igenom ett samtal från Kalmar Science Park. Dom var inte lika fega som mig utan dom tackade direkt ja till erbjudandet och ville komma och lyssna på vad dom hade att erbjuda och hur det fungerade. Snälla som dom var frågade dom mig om inte jag också var sugen på ett kontor och ville dela med dom. Eftersom jag hade mycket gemensamt med dessa och tyckte dom var/är väldigt duktiga så såg jag detta som en väldigt bra möjlighet. Detta var ett erbjudande jag inte kunde missa kände jag. Jag följde med på mötet och efter en timme där och några timmar efter när vi hade snackat lite mer om det så hade vi bestämt oss för att ta en kontorslokal.

Detta var det absolut det bästa jag kunde göra. För det första så har dom väldigt bra coaching möten där man går igenom var man står och man tar tillsammans reda på vart man vill komma med sitt företag. Man får ”uppgifter” till nästa gång man ska träffas och detta kan vara allt ifrån att man ska göra research och kolla efterfråga inom den marknaden man ska vända sig mot. Jag hade helt glömt att man var tvungen att skaffa sig företagsförsäkring och detta blev jag snabbt påmind genom dessa möten.
Man en självförtroende boost varje gång och man blir peppad och känner att man vill utvecklas och utveckla sitt företag.
Jag har även varit med på en så kallad ”Språngbräda” där man får presentera sig själv och sitt företag inför tre till fyra stycken utomstående. Var man är idag, vart man vill komma, hur man ska komma dit, vilka är ens kunder och hur man ska nå just dessa är några exempel på område som man måste fundera igenom och presentera och även lära sig att svara på frågor och tänka ännu längre kring sitt företagande. Jätte bra möjlighet att utveckla sig själv och framför allt sälja sig själv och sitt företag. Träning är ett måste för att lyckas.

Så mitt råd till alla som funderar på att ingå i en inkubator. Tveka inte, gör det! Detta kommer vara ett stort steg i rätt riktigt för dig och ditt företag på många olika sätt. Du möter massa andra som är i samma situation som du kan utbytta kunskap och kontakter med.

Men framför allt det viktigaste för mig är att ha ett ställe som är förknippat med jobb. På kontoret så jobbar jag och ingenting annat. Där finns det inte massa annat som stör mig. När jag är på kontoret då är det bara det som gäller och detta är en underbar känsla. Jag stor trivs!

Varför lär man sig inte så fort man vill

Jag har haft en tuff vecka och insåg just precis att veckan är över. För imorgon är det först inkubatormöte på morgonen och sedan sommarlunch med hela Kalmar Science Park och utomstående aktörer med intresse. Sedan är det midsommar uppe på norra Öland tillsammans gamla goda vänner.

Men just som rubriken lyder så har jag har ställt mig denna frågan väldigt många gånger. Man har projekt man har idéer, men sedan är det ens tekniska förmåga att utföra dom som begränsar det. Jag tvekar absolut inte på att man kommer att klara av det, men det kommer ta längre tid än jag trodde och hade planerat. Man vill lära det sig nu och gärna kunnat det redan igår, men det är bara inse att man har suttit för lite och ligger många timmar efter.
Man ställer höga krav på en själv och jag kan bara se till mig själv att jag blir frustrerad när jag måste jobba under press och vet att jag måste prestera. Ingen bra kombination i mitt fall just nu. Ibland är det väldigt bra om man känner sig bekväm i det man gör då kan jag hålla med om att man göra bättre ifrån sig, men inte när man inte känner sig totalt bekväm i programmeringsspråket så det gäller i detta fallet.
Visst vi har läst Javascript i skolan och det gick väldigt bra när vi utförde kursen, men så här efter ett par månader då man inte har skrivit så mycket så märker man hur snabbt man tappar satt och skulle göra en Karusell/Slider för bilder och det var totalt blockad i huvudet hur jag skulle bära mig åt. Jocke på Utomic HB undrade varför jag satt och slet mitt hår och jag förklarade mitt problem och 20 minuter senare hade han kodat en komplett Karusell/Slider. Till en början blev jag nästan irriterad på Jocke eftersom han löste det så snabbt, men samtidigt väldigt tacksam, men efter närmare eftertanke så är det inte så lustigt att han är så mycket grymmare än mig. Han har hållt på med det här så många fler år en mig och jag har precis börjat. Hur fan kan man vara så korkad och tro att man ska vara på samma plan. Det är bara jobba traggla traggla traggla och jobba ännu mer. En elit idrottsman lägger ner ungefär 10 000 timmar för att nå sitt mål och det måste ju gälla även i yrkeslivet. Det många timmar kvar till målet, men det viktiga är att jag har börjat.