Föreläsning med Tormod Granheim

drivhuset_tormod

Var ikväll och kollade på en inspirationsföreläsning med Tormod Granheim här i Kalmar som anordnades av Drivhuset i Kalmar tillsammans med lite andra aktörer.
Det var en kanon föreläsning av en briljant norrman som blandade intressant fakta med humör, inlevelse och en otrolig drivkraft att lyckas och nå sina mål.

Allting startade då det inte gick så bra i skolan och inte alls vara motiverade till detta. Han tyckte det var betydligt roligare att klättra och åka skidor. Så direkt efter skolan så åkte han till Chamonix där han började säsong över ett par säsong. Det var även här han träffade sig själsfrände Tomas Olsson som visade sig var precis som han och brann för klättring och skidåkning. Sedan den dagen så var dem två ett och satt upp mål tillsammans. Det första målet var att sig ner för norrsidan av Chamonix högsta topp. Denna bedriften hade inte ens 100 personer klarat av och när han berättade det för folk så blev han dumförklarad då han inte insåg att han inte skulle klara av det, en pojkusling från Norge. Naturligtvis så stoppade detta inte hans drömmar utan bara gjorde att han brann ännu mer för att visa alla hur fel dem hade.

Så en dag när han var hemma i Oslo och jobbade i en sportbutik för att få ihop pengar för att kunna återvända till Chamonix så ringde en vän, som han träffat där, och sa att det vara optimal förhållande och skulle han göra det så skulle han göra det nu. Han tvekade lite och sedan insåg han att han kanske bara skulle få denna chansen en gång i livet. Det var inget att tveka på så att han samlade ihop de sista slantaran som behövdes för att ta sig Frankrike och göra sin första dröm.
Allting gick galant och när han stod där nere och tittade upp på passagen han just hade klarat av så kunde han inte nöja sig med att gjort det här. Han måste fler/nya mål och jobba emot. Det var då hans kollega Tomas Olsson kläckte idéen om att dem skulle åka ner för Mount Everest norrsida, 8 848 meter över havet.

Granheim tappade först hakan och trodde sin kompis hade slagit i huvudet och tappat vettet. Då förklade Olsson att dem inte skulle göra det imorgon eller inom det närmaste året utan dem skulle ha det som en långsiktigt mål. Fem år var en rimlig målsättning tyckte dem och då hade dem delmål på vägen. Dem skulle sakta men säkert att öka höjden på toppen som dem besteg och sedan åkte ut för.
Har tyvärr dåligt minne och kom inte ihåg alla men några av delmålen var:

aconcagua2

Aconcagua (6 962m)

Cho Oyu (8 188m)

Cho Oyu (8 188m)

Vilket för många hade ansetts som en otrolig bedrift att bara klara av dessa, men dem nöjde sig inte med det dem skulle bli dem första som besteg Mount Everst och sedan åkte skidor ner för nordsidan punkt slut. Här gick det inte att kompromissa.

Nu återstod det en massa träning och förberedelser. För med rätt förberedelse kan du klara av vad som helst. Klarar du inte av en sak så är det inte för att du inte kan är oduglig. Utan det hela beror på att du vara för dåligt förberedd. Det är bara ta vid där du slutade och förberedda dig bättre tills nästa gång. För du ger väl inte upp?
Dem började att träna gym och löpte, klättrade, åkte skidor. Dem åkte till dem olika bergen i förtid för att kunna ta sig upp en bit och träna och känna på atmosfären och träna på höghöjd och ställa in kroppen.

Sedan kom den stora dagen, den 16 maj, då dem skulle ta den sista biten i deras fem åriga resa. Ta sig upp till Mount Everst topp och sedan snurra på sig skidorna och som första världen åka skidor ner för nordsidan.
När dem väl kommit upp till toppen så stannade dem och väntade på varandra och gick de sista två meterna tillsammans upp på toppen. Målet var nått….nästan! Många hade nöjt sig med detta och visst dem tyckte det vara den bästa stunden i deras liv, men det var nu den stora utmaningen och upplevelsen som återstod. Nu snurrade dem på sig skidorna och skulle ge sig ut för att åka ner för den tre kilometer och 55 grader branta nordväggen.

Vägen ner på skidor

Vägen ner på skidor

Det var här triumfen på toppen förbyttes till tragedi då Tomas Olsson bryter sin skida på 8 600 meters höjd och är tvungen att behöva hissas ner för en avsats. Det finns inget riktigt ställe att fästa bergsankarna i då berget är så poröst på grund av kylan och isen funkar inte heller så bra. Det börjar dock att bli bråttom eftersom solen håller på att gå ner om dem inte skyndar sig så dem en provisoriskt ankare med tre stycken säkerhetsfästen. Han börjar att hissas ner men efter cirka 100 meter så försvinner bara repet och Tomas Olsson är borta och kan inte nås via radio eller via rop. Granheim går fram till kanten så långt han kan för att leta efter sin vän, men kan inget se efter som avsatsen är konvex och kan i stort sätt bara se först flera kilometer ner.
Granheim gör sig snabbt i ordning och tar sig ner för avsatsen med sin skidor för att leta efter sin vän, tyvärr utan resultat. Han lyckas ta sig ner till Base camp till de övriga klättrarna och ingen har sett eller hört något heller. Det gör ju inte det bättre av att det har blivit väldigt dimmigt.

Det är först efter cirka en vecka man hittar Tomas Olssons kropp 1 700 meter ifrån fall platsen. Det ordnas transport hem till Sverige och liknande för att hans vän ska få ett avslut tillsammans med han närmaste anhöriga.

Granheim hittat till sist tillbaka till sitt liv efter ha varit knäckt både fysiskt, psykiskt och mentalt. Men en vinnare hittar allt vägar upp igen och ett år efter så var han med om expedition som skulle gå ut på att segla över Atlanten från Barbados till Egypten i ett vass-skepp.

En otrolig saga och underbart bra förläsning som väcker inspiration och lust att kämpa och nå sina mål.

Lite visdomsord på vägen
En idrottsman tränar ca 10 000 timmar för att komma tills sitt mål och det gäller det mesta att du måste träna för att nå ditt mål. Det tro fan att vissa ligger framför dig, men det är för att dem har tränat mer och för att komma dit är det bara lägga ner samma tid. Det är ju ingen som stannar upp och väntar på dig för att du inte inte orkar eller ger upp. Vill du komma någonstans så är det upp till dig att ta dig till målet.
Ha ett långsiktigt mål det är viktigt. Se till att ha mål för hur du vill att det ska se ut och vara om fem till tio år både privat och yrkesmässigt. För att inte tröttna på vägen så sätt upp delmål som du kan nå och finna ny glöd och ork ifrån.

Kolla in Tormod Granheims egna blogg för bilder och texter: http://tormodgranheim.nettblogg.no

  1. Emmelie Svara

    16 maj är ju annars ett bra datum :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>