Webbprogammering

#codemode alpha

I fredags förra veckan var jag med och anordnade en hackkväll som vi kallar #codemode. Tanken med hela kvällen var att alla som ville och var intresserade att programmera eller snacka helt utan krav. Inga demos, inga speciella krav på vad som skulle lösas eller med vilka tekniker utan bara skönt häng.

Det blev väldigt lyckat och helt klart något vi kommer att göra igen. Tanken är att det kommer att bli återkommande med en intervall på ungefär en gång i månaden och sedan får vi se vart det leder. Själv gillade jag det avslappnade och sköna hänget med alla. Pizza, öl och kod – vad kan gå fel?

Ni kan läsa om initiativet på det https://codemode.se och hålla ett öga på inför kommande träffar.

Det hackades på lite allt möjligt ifrån React native-appar, Chrome-plugins, Ron Swanson-mustasch generator, AI-citates maskin till Arduino-hack. Själv har jag varit sugen på att testa Jekyll. Fick igång det lokalt och sedan publicerade det genom Github pages. Det var en trevligt och rolig erfarenhet och sjuk smidigt tillsammans med just Github pages. Du kan se resultatet på https://jarnesjo.github.io Jag ”byggde” också min första iOS-app á la ”Hello World” och skickade över till telefonen.

Lite bilder ifrån kvällen.

Ta bort menyalternativ i admin WordPress

Vi satt idag och skulle ta bort menyalternativ i admingränsnittet i WordPress beroende på vilken roll dom hade.
Det fanns inget eller vi hittade inget bra alternativ som om användaren är ”editor” eller ”subscriber” osv så ska dessa menyalternativen tas bort.
Så vad vi gjorde vi kollade på om användarerollen fick göra en sak som lägga till en nya användare, som bara administrator får göra, om den inte fick göra det så tog vi bort vissa menyalternativ.

Vi ville inte sörla ner admingränssnittet för användare med rollen ”editor” eftersom dessa inte är vana användare.

// Remove admin menu items
add_action( 'admin_init', 'remove_admin_menu_for_editor' );
function remove_admin_menu_for_editor(){
  if(!current_user_can('add_users')) {
    remove_menu_page('tools.php'); // Tools
    remove_menu_page('upload.php'); // Media
    remove_menu_page('edit.php'); // Posts
  }
}

En riktigt bra sida att kolla på när man vill få koll på roller och vad som får göra i WordPress så skulle jag rekommendera WordPress Codex-sida ”Roles and Capabilities”.

Har ni bättre tips på hur man kan lösa det så tar jag gärna emot dom.

EDIT – Tillagt
Har fått förslag på plugin som ska sköta detta på ett smidigt sätt om man inte vill pilla i functions.php själv.
Jag har inte testat alla själv, men att döma av betygen på pluginen så verkar det uppfylla användarens behov på olika sätt.

Testar ni något av plugin får ni gärna kommenterar och lämna en kommentar vad ni tyckte om det/dom.

Lösenordsskydda din WordPressida

Vi har just nu en kund som vill ha sin webbplats lösenordsskyddad då det ska fungerar lite som ett intranät.

Så jag tänkte skriva denna posten som en note till mig själv om hur jag gjorde, men det kanske kan hjälpa någon annan i framtiden.

Du lägger följande kod i functions.php

function password_protected() {
	if ( !is_user_logged_in() )
		auth_redirect();
}

add_action('login_head', 'rsd_link');
add_action('login_head', 'wlwmanifest_link');
add_action('template_redirect', 'password_protected');
add_action('do_feed', 'password_protected');

Vad den gör att att kolla om användaren i inloggad om den inte är det så ombedes man att logga in och när detta är gjort så får du full tillgång till sidan.

Om du skulle använda detta kan du lägga väl ändra så att sidan inte indexeras av sökmotorer. Det gör du under Settings -> Privacy.

Det kan också vara smart checka ur ”Attempt to notify blogs linked to from article”. Då det inte fyller någon funktion när sidan är ”stängd” och bara slöar ner postningen.

Du kan ju bygga vidare på detta att alla användare måste registrera sig för att se innehållet, men då blir det inte så slutet.
Det gör du genom att checka i ”Anyone can register” under Settings -> General.

Prövar Disqus för kommentarer

Efter att att en kund bett mig att implementera Disqus för att ta hand om kommentarerna på hans kommande företagssida så kollade jag lite närmare på det. Första känslan är att det är ganska schysst och man får mycket gratis funktioner som att man kan prenumerera på kommentarerna och även få email när någon svarar på en kommentar som du skrivit.

Det enda jag har reflekterat över innan och även lite denna gången är om man som besökare kommer in och ska kommentera, men möts av Disqus och får känslan att det är krångligt och avstår.

Vad tycker ni om Disqus? Hiss eller diss?

Java 4-ever

Helt underbar programmerings- och internethumor för oss datanördar. Det är väldigt välgjort, snyggt och det har lagt ner mycket tid på det. Sedan att man driver med Microsoft och .NET gör det hela bara roligare och de får till en skön touch på det hela. Det är verkligen lite så att folk som snöat på .NET är verkligen kära i det och inget annat. Fast det gäller väl i och för sig det flesta programmeringsspråken och det finns alltid en hatkärlek till varandra.

Kolla in nästa storfilm Java 4-ever.

WP-Walla – Gowalla plugin till WordPress

WP-Walla - Gowalla PluginIdag släppte Andreas Eriksson det ”första” pluginet för Gowalla till WordPress. Jag har själv installerat det och kan skådas i sidebaren här till höger. Där jag har ställt in så att man kan se mina fem senaste incheckningar.

Pluginet har både stöd för om man använder sig av widget då det är bara dra och släpp och skriva sina inställningar  så ska det fungera med en gång. Men det har även stöd för att lägga in code-snippet i sitt tema själv om man inte har stöd för widgets.
Det är kompatibelt med  Wordpress 2.8.4 och högre.

Använder du Gowalla och har en blogg så är det inte mycket att vänta på. Lägg in WP-Walla redan idag.

WP-Walla på WordPress, WP-Walla Officiella Hemsida

Handlat.nu har presenterat sig på 24hbc

Nu har vi äntligen lyckats lägga upp våran presentation på vårat projekt/tjänst som vi kommer att utveckla under 24hbc, nästa vecka. Har inte kanske påannonserat det innan men jag kommer att delta tillsammans med Andreas Eriksson, Erik Falk och Joacim Ståhl. Det är gänget som jag delar kontor tillsammans med så vi tillbringar den mesta delen av vår vakna tid tillsammans och även nu uppe i Stockholm. Det ska bli riktigt roligt och spännande.

Läs vår presentation: ”Handlat.nu presenterar sig”.

Lanserar diketracing.com

La precis upp diketracing.com för den breda publiken här på internet. Det är Mikael Borggren som är bilbyggare på sin fritid och har bland annat byggt en Super Seven ”Saabsther” helt själv från grunden. Han ville då ha en sida där han tackade ”sponsorer” och även dela med sig av bilder. Så det är ett galleri som jag har bygg främst nu med PHP, MySQL och jQuery. Tanken är att det ska tillkomma information om tävlingar och liknande framöver, men då han inte visste riktigt hur det skulle utformas så fick det bli ett galleri tills vidare.

Jag släpper nu sidan utan att ha kollat den i Internet Explorer (då den troligtvis inte ser ut som den ska), utan har bara kollat i Firefox och Safari som jag har att tillgå på Macen och där av kan det se lustigt ut för vissa. Men det ska kollas över så fort jag får tillgång till en PC.

Varför släppa en sidan som inte är ”klar”?
Det handlar om att komma ut med saker och ting på nätet så fort som möjligt och där av också sätta press på sig själv att det måste hända något för då vet andra att den finns.
Hörde även ett bra citat just om detta:

”If U’re not embarrassed when U 1st launch yr site, U’ve spent 2 much time on it.” – Paula M.

Slider i jQuery och PHP

Levererade idag en liten applikation som jag hade knåpat ihop till kund. Det var en slider/karusell som skulle ligga och rulla och presentera produkter. Kunden i fråga, Jangir, visste precis hur han ville ha det. Det skulle vara lite Apple inspirerat och snyggt och stilrent. Det började med att jag fick sätt mig in i jQuery lite mer och det var på tiden och väldigt roligt framför allt. Jag börjdade med att göra en slider som just slide’ade bild för bild med funktionen animate i jQuery. Det var han väldigt nöjd med fast han vill ju helst att bilderna skulle dimma bort och fram i varandra. Då är det bara att läsa vidare och läsa på fadeIn och fadeOut funktionerna. Det tog lite längre tid en jag hade tänkt mig men lyckades få ihop det till slut. jQueryn gör så att det blir en fröjd för ögat. Bakom liggande hade jag byggt så att bilderna laddades upp genom ett enklare login och genererades ut på sidan och sedan tog jQueryn vid och gjorde det hela mycket trevligare.

Jag är väldigt nöjd över hur det blev och det blev riktigt coolt. Tanken är nu att jag ska jobba vidare med denna och försöka göra om det så det blir ett plugin till WordPress renodlat så slipper separat inlogg och även kunna länka poster/sidor via bilderna. Det ska bli spännande att försöka sätta sig in i det också. Visst man lägger mycket tid på saker som man inte kan ta betalt för, men jag tror man har igen det i slutänden då man breddar sig och kan spara in den tid vid ett senare tillfälle och tjäna mer pengar då.

UnionBench - Jangir Maddadi

Där har ni resultatet, men gå även in på designern Jangir Maddadi så finner ni den på första sidan.

Första dagen på kontoret

Nu sitter man första dagen på kontoret efter en föreläsning på morgonen. Första dagen var väl egentligen igår då vi fick nycklarna och så, men det var massa saker som inte gick att göra klart då Linus som håller i spakarna var det gäller kontorsmöbler, koder och liknande inte var här så skulle det göras idag. Dock så kunde han inte närvara idag heller, men nu verkar det som om killarna(Jocke, Anden) har fixat ett möte imorgon kl 9 och då ska det skrivas kontrakt och fixa till det med möbler, koder och allt vad det innebär. Men framförallt så hoppas vi på att få i ordning på internet då vi just nu har myglat till det lite och satt en router i ett av konferansrummen där det är öppen lina och så startat superduper nätverket ”Utomic HB”.
Jag kommer försöka att lägga upp lite bilder efter vad det lider, men så länge så får ni ett par på kontoret som är på 14,5 kvm så ni får en lite bild  på hur det ser ut och vart framtiden kommer att skapas.

KontoretJocke and Andy-Boy

PS. Det är min plats den med det schysstaste tangentbordet, musen och den största skärmen :)